HILLARY CLINTON

'Dugotrajna arapska zima počela se topiti'

13.04.2011 u 10:23

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je u utorak da je otvoreno pitanje hoće li arapske zemlje ostvariti istinske ekonomske i političke reforme ili će se arapsko proljeće u konačnici pokazati kao fatamorgana

Govoreći arapskim i američkim političarima okupljenim na Američko-islamskom forumu u Washingtonu, Clinton je pozvala arapske zemlje da prigrle ekonomske i političke reforme slijedeći narodnu pobunu koja je svrgnula s vlasti dugogodišnje vlastodršce u Tunisu i Egiptu.

'Dugotrajna arapska zima počela se topiti', kazala je Clinton na forumu koji je organizirao Katar u suradnji s Brooking Institution iz Washingtona. Po prvi put tijekom više desetljeća postoji stvarna šansa za trajne promjene', dodala je američka državna tajnica. 'Ove pobune pokreću pitanje za sve nas: Hoće li narodi i čelnici Bliskog istoka i Sjeverne Afrike nastaviti s novim pristupom kako bi riješili trajne političke, ekonomske i socijalne izazove u regiji?' kazala je Clinton. 'Ili ćemo, kada se nađemo za jednu, pet ili deset godina, vidjeti da su šanse za reformu propuštene i upamtiti ovaj trenutak kao priviđenje u pustinji?' dodala je Clinton.

Ona je također najavila da Sjedinjene Države spremaju novi zamah u promicanju sveobuhvatnog arapsko-izraelskog mira. Predsjednik Barack Obama izložit će detaljnije osnove američke politike prema Bliskom istoku i Sjevernoj Africi u nadolazećim tjednima, kazala je Clinton na Američko-islamskom forumu. Ona je dodala da se osnovni američki interesi i vrijednosti nisu promijenili, uključujući privrženost promicanju ljudskih prava, rješavanju dugotrajnih sukoba, neutraliziranju iranskih prijetnji i svladavanju Al Kaide i drugih ekstremista, što, kako je istaknula, uključuje i obnovljeno zalaganje za postizanjem sveobuhvatnog arapsko-izraelskog mira.