potpisan ugovor

Dubrovačko-neretvanska županija izrađuje Studiju maslinarstva

30.09.2019 u 10:51

Bionic
Reading

Zavod za mediteranske kulture dubrovačkog Sveučilišta izradit će Studiju o stanju maslinarstva i uljarstva na području Dubrovačko-neretvanske županije i planiranim mjerama unaprijeđenja, kako bi se maslinarstvo održalo kao glavna tradicijska gospodarska djelatnost, priopćeno je u ponedjeljak iz Županije

Ugovor o izradi Studije, u vrijednosti 92,500,00 kuna s PDV-om, potpisali su predstavnici Županije i dubrovačkog Zavodom za mediteranske kulture.

Uz već izrađene Studiju razvoja vinogradarstva i vinarstva i Analizu stanja sektora pčelarstva, Dubrovačko-neretvanska županija želi stručno obraditi i stanje u maslinsrstvu i koncept razvoja, ističe se u priopćenju.

Razvojna strategija najjužnije hrvatske Županije maslinarstvo definira kao važnu gospodarsko – tradicijsku poljoprivrednu granu.

Podsjećaju da je maslinarstvo izuzetno važno i u turističko gospodarskom smislu, no, problem stvaraju nedovoljno okrupljene čestice zemlje na području Županije, jer se na mogu postići veće količine i veća zastupljenost masline.

'Upravo zato, važno je maslinarstvo i uljarstvo razvijati kroz brendiranje odnosno pozicioniranje na tržistu kako bi cjenovna vrijednost pratila kvalitetu našeg maslinovog ulja, čime bi se kompenzirala manja količina maslina, odnosno ulja', kažu iz Županije. Zato je, dodaju, potrebno izraditi Studiju o aktualnom stanju s planiranim mjerama unapređenja da se maslinarstvo održi kao glavna tradicijsko povijesna djelatnost.