ROĐENDAN ORUŽANIH SNAGA U LISINSKOM

Krstičević: Kada je bilo najteže, pokazali smo kako se bori iznad svoje kategorije

28.05.2018 u 12:16

Bionic
Reading

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu u podne je počela svečana akademija prigodom 27. obljetnice ustroja i Dana Oružanih snaga RH

Na proslavi su nazočni i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Ostvarili smo samostalnost, sigurnost i slobode koje danas uživamo. Mnogi su dali živote. Naše Oružane snage i danas se brinu o sigurnosti. Oni su jedan od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti. Nositelji su zadaća i u sustavu domovinske sigurnosti', kazao je prije početka svečane akademije umirovljeni general Ante Gotovina.

Na pitanje kako gleda na problem klijentelizma, odgovorio je: 'Postoje za to institucije koje se trebaju brinuti o tome. Mi možemo samo misliti, a na njima je da rade.'

'Nadam se, mi smo optimisti', rekao je odgovarajući na pitanje ide li Hrvatska u dobrom smjeru, javlja N1. 'Imamo razloga biti sretni, moramo zavrnuti rukave, nitko nam ništa neće dati na dar, svjesni smo toga', zaključio je general Gotovina.

  • +32
Svečana akademija u povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević kazao je kako s osobitim ponosom čestita rođendan pobjedničkoj hrvatskoj vojsci. 'U teškim vremenima na početku Domovinskog rata, slabo obučeni, mnogi nam nisu davali prevelike izglede. Ali ti isti nisu uzeli u obzir odlučnost i domoljublje hrvatskih branitelja spremnih da pod cijenu vlastitog života ostvare stoljetni san hrvatskih branitelja', istaknuo je u govoru Krstičević te je pritom posebno spomenuo prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

'Kada je bilo najteže, pokazali smo kako se bori iznad svoje kategorije. Sve naše pobjede, životi naših prijatelja obavezuju nas da nikada više ne dopustimo ugrožavanje RH', poručio je.

'Mnogi od vas su prije 27 godina sudjelovali na postrojavanju prve postrojbe Hrvatske narodne garde i poslali poruku snage, nade i uporišta za jačanje obrambenih sposobnosti RH. Hrvatski branitelji dali su nemjerljiv doprinos za slobodu i samostalnost.

Kao Vlada smo ispunili sva strateška obećanja u obrambenoj i sigurnosnoj domeni. Donijeli smo strategiju domovinske sigurnosti, zakon, povećali smo proračun za obranu, ulažemo u opremu i modernizaciju...', nabrojao je Andrej Plenković.

Spomenuo je nabavu vojnih aviona i istaknuo kako taj potez dugoročno mijenja Hrvatsku vojsku i omogućava da budemo važan faktor jugoistočne Europe.