istaknuli njegov doprinos filmu

Državni vrh izrazio sućut obitelji Martina Sagnera

12.11.2019 u 16:53

Bionic
Reading

Povodom smrti Martina Sagnera, svestranog umjetnika, velikog glumca i domoljuba, saborskog zastupnika i sudionika Domovinskog rata, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je sućut njegovoj obitelji ističući kako je Martin Sagner volio svoj poziv i svoj rodni kraj.

"U velikom broju televizijskih serija i filmova gospodin Sagner ostvario je uloge koje osvajaju jednostavnošću i lakoćom glumačkog izraza. Gospodin Martin Sagner volio je svoj poziv, svoj rodni kraj, bogatstvo našega jezika kojim se majstorski služio kao glumac istinskog talenta.

Široj publici posebno je draga njegova uloga u kultnoj seriji "Gruntovčani" u kojoj je ostvario jednu od antologijskih uloga hrvatskog glumišta, lik dobronamjernog, naivnog i dobrog Dudeka, u kojem je sažeta sudbina malog čovjeka našeg podneblja. Zbog te i mnoštva drugih sjajnih uloga, gospodin Sagner ostavio je trag umjetničke izvrsnosti u hrvatskoj kulturi, a mnogi njegovi prijatelji i poznanici pamtit će ga kao iznimno dobrog i dragog čovjeka i domoljuba“, stoji u sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.

Jandroković: Uloge Martina Sagnera obilježile su brojne naraštaje

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u utorak izraze sućuti obitelji Martina Sagnera te istaknuo kako su njegove uloge obilježile brojne naraštaje.

"Gospodin Martin Sagner ostat će u trajnom sjećanju šire hrvatske javnosti kao glumac velikog glumačkog talenta i plodonosne karijere, čije su uloge u televizijskim serijama i filmovima obilježile brojne naraštaje.

Pamtit ćemo ga i po njegovom požrtvovnom i domoljubnom doprinosu u Domovinskom ratu, razvoju višestranačja u Hrvatskoj kao i po njegovom aktivnom radu u prva dva saziva Hrvatskoga sabora", stoji u sućuti obitelji Sagner koju je Jandroković uputio u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime.

  • +9
Martin Sagner Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Plenković: Ljubav prema domovini pokazao je i na bojišnici

Premijer Andrej Plenković također je uputio izraze sućuti, kazavši kako je Sagner svojim iznimnim talentom i kreativnošću obilježio domaću kazališnu te, osobito, filmsku umjetnost.

'Ostat će upamćen po svojim antologijskim ulogama i izvrsnim interpretacijama koje sa zadovoljstvom gledamo i desetljećima nakon nastanka. Na početku rata svoju je ljubav prema domovini pokazao na prvoj crti bojišnice, među braniteljima u Satniji hrvatskih umjetnika, a obol stvaranju hrvatske države dao je i kao zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru, uključivši se u politiku na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Za svoj rad primio je, uz brojne nagrade i priznanja, i šest državnih odličja', stoji u poruci Plenkovića.