sjednica gsv-a

Državni tajnik: Prošle godine evidentirano je oko 90.000 stranih radnika

30.01.2024 u 16:35

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu rada Davor Vidiš u utorak je, nakon sjednice GSV-a, ocijenio da sustav uvoza radne snage "djeluje kvalitetno" te smatra da je pronađena dobra ravnoteža u tome kako se štiti domaća radna snaga i dovodi strana gdje nedostaje prema evidenciji o zapošljavanju.

Manjina poslodavca krši prava i obveze, pa tako i prema stranim radnicima, i kao socijalni partner smo odlučili isključiti ih iz uvoza radne snage tako da su izmjenama Zakona o strancima već utvrđeni neki novi uvjeti, primjerice omjera domaćeg i stranog radnika, provjera kvalifikacije i drugo, rekao je Vidiš.

Po njegovim riječima, bitna stavka za izolirane slučajeve je "crna lista" u skladu sa Zakonu o suzbijanju neprijavljenog rada, i oni koji ga budu kršili će biti isključeni na šest godina iz sustava uvoza radne snage i morat će platit visoke kazne od 2.600 eura na više.

Nije nam cilj represija ni ograničavanje, ali jest da one koji nelojalno posluju i štetni su za druge poslodavce i za ugled Republike Hrvatske da ih se isključi sa tržišta rada, istaknuo je.

Napomenuo je da je na 31. prosinca prošle godine evidentirano oko 90.000 stranih radnika u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje te da je najvažnija promjena produljenje radne dozvole na tri godine što je, smatra, dovoljno razdoblje za integraciju i dugoročno planiranje, a omogućeno je i učenje hrvatskog jezika. Najviše stranih radnika zaposleno je u građevinarstvu i turizmu, dodao je.

Sever: Protiv smo da se strane radnike pretvori u nelojalnu konkurenciju

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Krešimir Sever izvijestio je da je s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem dogovoreno da će dostaviti radni materijal i da će se ubrzo sastati radna skupina koja je radila na Zakonu o strancima kako bi prije upućivanja u Vladinu i saborsku proceduru još imali prigode, sindikalna i poslodavačka strana, dati primjedbe i vidjeti što se može prihvatiti i ići u daljnju proceduru.

Upitan o neprimjerenom smještaju stranih radnika, Sever je odgovorio da je ministar Božinović izrazio spremnost za rješavanje problema, jer "Hrvatska mora paziti na svoj i dignitet tih ljudi" te da bi socijalni partneri trebali iznaći rješenja kojima bi se zaštitili ljudi kojima se to događa, ali i za druge probleme.

"Želimo sudjelovati u kreiranju održivog radnog i životnog okruženja za strane radnike. Istodobno, ne želimo ih pretvoriti u nelojalnu konkurenciju domaćoj radnoj snazi", istaknuo je Sever.

Irena Weber iz Hrvatske udruge poslodavaca rekla je da ogromna većina poslodavca poštuje zakon te da se HUP snažno zalaže da oni koji to ne čine da ih se ograniči u poslovanju, odnosno sankcionira.

"Snažno osuđujemo bilo kakvo nedolično tretiranje zaposlenika i zalažemo se za najbolji mogući tretman radnika i povećanje plaća što pokazujemo vlastitim primjerom i u Hrvatskoj su značajne stope rasta plaća, među najvišima u EU, kao i neoporeziva primanja", ustvrdila je Weber.