rasprava u saboru

Državna tajnica: Razgraničenje gospodarskog pojasa štiti interese ribara

12.03.2024 u 20:39

Bionic
Reading

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić izjavila je u utorak da razgraničenje isključivog gospodarskog pojasa štiti interese hrvatskih ribara, dok su oporbeni zastupnici ustvrdili da su mnogi ribari već odustali zbog talijanske flote i slovenskih kazni.

'Postizanjem dogovora o razgraničenju s Italijom, Hrvatska može štititi naše ribe i ribarstvo upravo onako kako je to primjereno u Sredozemlju, gdje ne postoje kvote, ali postoje prostorna ograničenja ribolova i takvim ograničenjima se štiti riblji fond, što je u interesu našeg ribarstva'', rekla je u Hrvatskom saboru Metelko Zgombić.

Državna tajnica govorila je o prijedlogu Zakona o potvrđivanju Ugovora između Hrvatske i Italije o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva. Tim se ugovorom završava priča o razgraničenju sa Italijom, dodala je, nakon dva ugovora koja je sa susjednom zemljom potpisala bivša Jugoslavija.

''Ugovorena crta razgraničenja slijedi crtu razgraničenja epikontinentalnog pojasa između Hrvatske i Italije, a ona slijedi istu onu crtu koju je kao privremenu utvrdio Hrvatski sabor kada je proglasio ZERP, a kasnije isključivi gospodarski pojas 2021.godine'', kazala je.

Metelko Zgombić: Ugovor omogućuje zaštitu ribara i Jadrana te kontrolu nad brodovima

Govoreći o benefitima koje će Hrvatska dobiti potvrđivanjem ugovora, osim zaštite interesa domaćih ribara, državna je tajnica navela ekološku zaštitu Jadrana i kontrolu nad brodovima unutar isključivog gospodarskog pojasa, čak i sankcioniranje ako krše međunarodne standarde.

Mostov zastupnik Marin Miletić istaknuo je da su ribari desetljećima tražili proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, s obzirom na to da su im ribarice iz talijanske flote uvelike smanjivale ulov.   

''Ali, Hrvatska je bila 'mala maca', Plenković se bojao što će mu reći gazde u Bruxellesu. A sad kad Talijani donose zakone na temelju kojih mogu proglasiti svoj isključivi gospodarski pojas, sad smo mi kao mangupi, evo sad ga i mi proglašavamo i razgraničujemo. Dosta predstave, idemo na izbore'', kazao je.

Sanja Radolović (SDP) spomenula je slovenske kazne kao jedan od razloga zbog kojeg su brojni istarski ribari odustali od posla kojim su se bavili.

Radolović: Ribari svaki dan dobivaju kazne,  svakodnevno ih u izlov izlazi svega dvadesetak 

''Neki od njih su mi rekli da su kazne koje su trenutno na sudu u Kopru dosegnule gotovo milijun eura. Svaki dan ljudi dobivaju kazne od 300 do 400 eura i tako od 2018. Nekada je stotinjak njih svakodnevno izlazilo u izlov, danas ih je oko 20'', izjavila je Radolović.

Zbog straha od kazni, ribari u izlov idu i pod pratnjom hrvatske policije, naravno na trošak građana, dodala je SDP-ova zastupnica.

Metelko Zgombić odgovorila joj je da problemi savudrijskih ribara, s kojima se susreću zbog neriješene granice na moru sa Slovenijom, nemaju nikakve veze sa ugovorom između Hrvatske i Italije. 

Ružica Vukovac iz kluba Za pravednu Hrvatsku kao pozitivnu stranu ugovora s Italijom vidi mogućnost izbacivanja flota trećih zemalja iz europskih voda.

''Govorim o, primjerice, albanskoj ribarskoj floti koja je u posljednje vrijeme itekako ojačala. Nakon ovog ugovora bi se naš riblji fond u Jadranu trebao bolje obnavljati, a more bi trebalo biti sigurnije za naše hrvatske ribare", rekla je.

Petir predloženi ugovor ocijenila je kao veliki uspjeh hrvatske vanjske politike

Zastupnica kluba HDZ-a Marijana Petir predloženi ugovor ocijenila je kao veliki uspjeh hrvatske vanjske politike

''Isključivi gospodarski pojas nam omogućuje ostvarivanje naših suverenih prava, što je prilika za unapređenje zaštite naših ribarskih resursa jer su sve ribolovne vrste Jadrana u stanju prekomjernog izlova'', rekla je.

Zastupnik Socijaldemokrata Erik Fabijanić poručio je da Jadranskom more treba biti more koje spaja, a ne ono koje razdvaja te podsjetio na primjer dobre suradnje hrvatskih i talijanskih ribara.

''Kad je kod nas plavi dizel skuplji od talijanskog plavog dizela onda se događala razmjena roba. Drugim riječima riba koju bi ulovili naši ribari davana je za plavi dizel tako da su se prekrcaji ribe i goriva odvijali na otvorenom moru'', kazao je Fabijanić.