pomno se biraju riječi

Države Europske unije 'u rukavicama' će početi priznavati Guaida kao predsjednika Venezuele

01.02.2019 u 18:52

Bionic
Reading

Vlade država Europske unije od idućeg će tjedna početi s priznavanjem Juana Guaida kao privremenog predsjednika Venezuele, no koristeći birane riječi kako ne bi stvorile presedan za političke krize diljem svijeta, otkrila su u petak dva europska diplomata

Ministri vanjskih poslova EU-a strahuju da bi Guaidova odluka da se proglasi vršiteljem dužnosti predsjednika mogla služiti kao primjer drugim oporbenim čelnicima diljem svijeta, pa su se u Bukureštu dogovorili da će ga podržati samo do novih izbora.

Guaido je početkom siječnja odabran za čelnika parlamenta u kojem većinu ima oporba, a predsjednikom se proglasio nakon što je aktualni predsjednik Nicolas Maduro 10. siječnja položio prisegu za novi mandat, nakon uvelike bojkotiranih izbora koje je niz stranih vlada proglasilo nepoštenima.

U priznavanju Guaida europske države neće nastupiti sa zajedničkom deklaracijom, nego će svaka od 28 vlada objaviti svoj stav.

Očekuje se da će u ponedjeljak predsjednika venezuelskog parlamenta izravno priznati Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Španjolska, osam dana nakon roka koje su zadale za raspisivanje novih izbora, otkrivaju diplomati. Maduro je taj poziv proglasio neprihvatljivim ultimatumom.

Ostale, manje europske države, također će stati iza Guaida, no dogovorile su se da neće izravno koristiti riječi 'priznanje' i 'priznajemo'.

  • +7
Juan Guaidó Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dva dokumenta koje su pripremili europski diplomati pokazuju da će zemlje 'objaviti podršku' Guaidu kao vršitelju dužnosti predsjednika.

'Brojne države žele naglasiti privremenu prirodu ovog de facto priznanja', rekao je jedan europski diplomat.

Usprkos pritisku Europskog parlamenta koji je u četvrtak priznao Guaida kao predsjednika, kao i priznanju Sjedinjenih Država, Kanade i niza latinskoameričkih država, EU zasad izbjegava dati jasan stav o tom 35-godišnjem venezuelskom oporbenom čelniku.