uloga sad-a u krizi

Bolton: Vojna intervencija u Venezueli nije neizbježna

01.02.2019 u 18:15

Bionic
Reading

Američka vojna intervencija u Venezueli nije neizbježna, rekao je u petak savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika John Bolton, ali je ponovio da su sve opcije na stolu

Bolton je u radio emisiji upitan je li vojna intervencija Brazila ili Kolumbije, ili pak zajednička intervencija Brazila, Kolumbije i SAD-a neizbježna.

Na to je Bolton odgovorio: 'Ne'.

'Predsjednik je rekao da su sve opcije na stolu. Međutim naš je cilj mirni prijenos vlasti', rekao je Bolton.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa poduprla je oporbenog vođu i samoproglašenog privremenog predsjednika Juana Guaidoa, u želji da s vlasti ode venezuelski predsjednik Nicolas Maduro.

SAD je uveo sankcije venezuelskoj državnoj naftnoj tvrtki Petroleos de Venezuela SA, a Bolton je upozorio druge zemlje da ne kupuju od Venezuele druge resurse, poput zlata.

  • +15
Kriza u Venezueli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Visoki američki dužnosnik je rekao Reutersu kako Venezuela uskoro planira prodati Ujedinjenim Arapskim Emiratima petnaest tona zlata iz rezervi središnje banke.

Bolton je odgovorio na taj navod nizom objava na Twitteru u petak, optužujući Madura da želi prenijeti zlato u punom avionu te je postavio pitanje o tome 'krade li (Maduro) resurse' od naroda Venezuele.