OVRHE NAŠE SVAGDAŠNJE

Država je efikasna jedino kada treba oderati sirotinju

07.11.2011 u 12:05

Bionic
Reading

Uvođenje javnih ovršitelja od prvog dana sljedeće godine dokaz je da se pravosuđe može rasteretiti, a država profunkcionirati. No ubrzanje postupaka ovrhe, nažalost, osamljeni je primjer, jer država nije bila toliko efikasna kada su se trebala čuvati radna mjesta, kada se trebalo pokrenuti gospodarstvo da bi isti ti ljudi, kojima prema novom zakonu javni ovršitelji što ih je angažirala država mogu oduzeti pokretnine i nekretnine, uopće imali sredstava za plaćanje režija i svojih dugovanja

'Imamo situaciju da pravosuđe funkcionira u dvije brzine - u petoj je kada se treba okomiti na slabe, a u prvoj kada građanin potražuje od države ili vjerovnika', rekla je nekadašnja SDP-ova ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović. Po njoj nisu sporni javni ovršitelji ni njihove ovlasti - sporna je, kaže, država koja je efikasna jedino onda kada nešto treba naplatiti od sirotinje. Protom ne dvoji da dužnici moraju platiti svoje dugove, no država se, smatra, mora pobrinuti za to da dužnici uopće budu u poziciji podmiriti dugovanja, tj. da imaju osnovna sredstva za život.

Ističe da je nedopustivo to da Fina građanima plijeni i zaštićeni dio primanja te da je bankama dopuštena nezakonita klauzula prilikom ugovaranja kredita kojom u slučaju neplaćanja automatski postaju vlasnici nekretnine ili automobila dužnika.

Potencijalna kandidatkinja za buduću ministricu pravosuđa kaže da će, dođe li Kukuriku koalicija na vlast, promijeniti prethodne zakone te će sve staviti u istu startnu poziciju. 'Država ne štiti one koji su ostali bez plaće, a stvar je sustava i političke volje da se zaštite najslabiji', zaključila je Antičević Marinović.

Da su stvari obrnuto postavljene, slaže se i predsjednica Društva za zaštitu potrošača Hrvatske kojoj se svakodnevno javljaju deseci građana ostali bez posla, a prijete im ovrhe. 'Ne kreće se od Ž, nego od A. Nije sporno naplaćivanje dugova ni postupci ovrhe. Sporna je represija do koje dolazi kada više nemaš od koga naplatiti, a među njima je najviše malih dužnika', rekla je Jadranka Kolarević.

Ključ svega je posrnulo gospodarstvo i državna uprava u kojoj 'nijedan parazit nije ostao bez posla, dok se kao tehnološki višak svakodnevno otpuštaju radnici'. 'Ovo je obrnut postupak, tu nema redoslijeda. Ne mogu se represijom riješiti dugovanja', smatra.

Riječ je o začaranom krugu: država dovede gospodarstvo do ruba propasti, ogroman je broj nezaposlenih, a umirovljenika bi uskoro moglo biti jednako kao i zaposlenih. 'Nisu sporni ni ovršitelji ni ovrhe. Dugovanja treba naplatiti, no moraju se stvoriti uvjeti za to', kaže Kolarević i pita se: 'Što ćeš dobiti time da sirotinji uzmeš stol, stolce i nekakav televizor?!'