NASLJEDNIK KONZOLE WII

Drugi dan E3-a: Nintendo predstavio Wii U

08.06.2011 u 10:58

Bionic
Reading

Najočekivaniji event ovogodišnjeg E3-a bez ikakvog premca bila je Nintendova press-konferencija na kojoj je jučer napokon predstavljen najavljivani nasljednik konzole Wii

Ime nove Nintendove konzole je Wii U. Bez zafrkancije. Konzola ne samo da je predstavljena već su je prisutni mogli i isprobati na licu mjesta. Dojmovi o novoj konzoli ipak su podijeljeni.

 

Ono što se prvo zapaža kod Wii U-a je kontroler. I dok sama konzola izgleda poput starijih modela Xboxa 360, kontroler podsjeća na tablet, što na neki način i jest. Naime, na povećem kontroleru prisutan je touchscreen od 6,2 inča te po nekoliko tipki sa svake strane. Osim što je kontroler, on je na neki način i konzola za sebe s obzirom da ćete neke od igara moći igrati isključivo na njemu, bez korištenja televizijskog ekrana.

 

U ostatku igara on će se koristiti na nekoliko načina. Kontroliranjem igara samo putem tipki, kontroliranjem igara micanjem kontrolera (na bazi Wii kontrolera / PS Movea). Dalje, kontroler će nam moći poslužiti u coop modu dok igramo s primjerice još dvoje ljudi. Televizijski ekran se dijeli na dva dijela, a treći je vidljiv samo na kontroleru. Najviše će ga ljudi koristiti kao dopunu HUD-u. Naime, zamislite da na ekranu najnormalnije igrate igru, dok na ekranu kontrolera imate mapu levela.

 

 

Stvar je svakako inovativna i impresivna, no nismo sigurni hoće li je prihvatiti hardcore gejmeri kojima se Nintendo želi vratiti ovom konzolom. Za neki ozbiljniji shooter bit će prilično nezgrapno u rukama imati kontroler veličine tableta.

 

Interesantna je stvar da ćete na Wii U sasvim normalno moći uštekati periferiju Wii konzole i ona će najnormalnije funkcionirati. Isto se tiče i igara s Wii-ja.

 

Što se same konzole tiče, objavljene su neke hardverske specifikacije, no prisutni su upozoreni da će promjena na tom planu sigurno biti još, pa ne bi trebalo sadašnju konfiguraciju shvaćati kao finalnu. Konzola će koristiti medije iDensity zasad još nepoznatog kapaciteta.

 

Da vas ne zamaramo suhim činjenicama, ispod teksta možete pogledati tech demo koji je prikazan na E3-u kako bi demonstrirao grafičku snagu Wii U-a. Demo je svakako impresivan, no uvjereni smo da bi ga i Xbox 360 i PlayStation 3 pokrenuli bez ikakva problema.

 

 

Na to se u biti svodi i kritika Wii U-a. Oni koji su isprobali konzolu iskustvo opisuju kao ono na PS3 ili Xboxu 360 s malo neobičnijim hardverom. Može li dakle Nintendo predvoditi novu, osmu generaciju konzola? Sumnjamo. No ne sumnjamo da će Wii U biti izvrsna konzola, kakvu je samo Nintendo sposoban osmisliti.

 

 

 

Kako su pak se prvoga dana na E3-u proveli naši prijatelji s Playomanie, provjerite ovdje: