TKO ZARAĐUJE NA KAFIĆU?

Dražen Rajković kazneno prijavio čelnike HRT-a Uskoku

05.11.2015 u 20:03

Bionic
Reading

Bivši član Nadzornog odbora HRT-a Dražen Rajković i Martin Pavić, direktor tvrtke Mapa podnijeli su Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (Uskok) kaznenu prijavu protiv nekolicine sadašnjih i bivših čelnih ljudi nacionalne televizijske kuće. Povod za prijavu, koja je prema dokumentaciji koju je na uvid dobio tportal podnesena 4. listopada, dugogodišnji je spor oko raskidanja suradnje ugostiteljske tvrtke Mapa i HRT-a oko zakupa restorana. Prema navodima iz optužnice, HRT je zbog tog raskida ugovora o najmu ugostiteljskog objekta oštećen za preko tri milijuna kuna

Prijavu je Rajković, inače, najavio još prije više od pola godine, a sada ju je i podnio u suradnji sa Martinom Pavićem, čija je tvrtka Mapa bila zakupac restorana u zgradi HRT-a, a kasnije joj je pod dvojbenim okolnostima raskinut ugovor.

Pavić je do prije deset godina bio u najmu ugostiteljskih prostora na HRT-u, za koje je plaćao najam od 68 tisuća kuna. Kada je najam istekao, na HRT-u nisu poštovali odluku da postojećem zakupniku ponude novi ugovor. Raspisan je natječaj, na koji se prijavio i Pavić, te dao najbolju ponudu, od 93 tisuće kuna mjesečno. Pavić je smatrao da ne bi trebao plaćati tu cijenu, jer je tvrdio da su mu po pravilima prije raspisivanja natječaja trebali ponuditi produljenje najma. HRT mu je, zanimljivo, nastavio slati fakture na staru cijenu, da bi mu u jednom trenutku zaračunali razliku, tražili trenutačnu naplatu i potom ga izbacili. U tužbi Rajković i Pavić tvrde da sadašnji zakupnik prostora plaća najamninu od svega 28 tisuća kuna, što je daleko manje od cijene koju je Mapa plaćala. U tužbi procijenjuju da je HRT tako oštećen za 3,232 milijuna kuna.

Kaznenu prijavu podnijeli su zbog toga protiv bivšeg glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Vanje Sutlića, privremenog glavnog ravnatelja i predsjednika Uprave HRT-a Josipa Popovca, te sadašnjeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. Pripisuju im počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te kaznenog djela dogovora za počinjenje kaznenog djela.

Kazneno su prijavili i Josipa Guberinu, ravnatelja Glazbene proizvodnje HRT-a., Vlatka Kolarevića koji je rukovoditelj Općih poslova, ravnatelja PJ Poslovanje HRT-a Borisa Sruka i Marka Bajića, rukovoditelja RJ Logistika.

Njih terete za dogovor za počinjenje kaznenog djela.

'Podnosimo kaznenu prijavu protiv Viktora Gotovca (predsjednika Nadzornog odbora HRT-a 2012.-2015.) i Milice Pavelić (glavne interne revizorice HRT-a do 2013.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela opisanog odredbama članka 303. stavak 1. Kaznenog zakona RH', navode u prijavi.

Dražen Rajković smijenjen je iz NO HRT-a nakon što je ustvrdio da postoje malverzacije na HRT-u te direktno prozvao glavnog ravnatelja Gorana Radmana da je nanio štetu javnoj televiziji i to u iznosu od čak 1,1 milijardu kuna. Potom ga je Hrvatski sabor razriješio dužnosti člana Nadzornog odbora HRT-a zbog 'rušenja ugleda HRT-a'. Obrazloženo je da je smjena posljedica neusvajanja u Saboru Izvješće o radu NO-a HRT-a za 2013. godinu.