BRANITELJ OSUĐEN ZA RATNI ZLOČIN

Dramatičan apel Veljka Marića iz srpskog zatvora

17.12.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Hrvatski branitelj Veljko Marić koji je u travnju 2010. uhićen na srbijansko-bugarskoj granici te osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva Petra Slijepčevića u Grubišnom Polju 1991. godine, dramatičnim se pismom obratio javnosti i institucijama Republike Hrvatske. Iznosi zamjerke suđenju i činjenici da mu se kao hrvatskom državljaninu za zločin počinjen u Hrvatskoj sudilo u Srbiji gdje i izdržava zatvorsku kaznu

'Donesena je presuda u Višem sudu u Beogradu: 12 godina zatvora za ratni zločin. Zašto sam dobio tako drakonsku kaznu, jer ovaj sud prihvaća svjedočenje Žarka Vukovića i Milenka Stojića koji su bili pripadnici srbočetničkih formacija na području Grubišnog Polja', piše Marić.

Kaže kako je ŽDO u Bjelovaru nakon njegovog uhićenja poslalo faks sa službenom zabilješkom iz 2001. godine i popisom nestalih Srba 1991. godine 'tako da bi se četnici mogli prisjetiti tko je nestao'. 'Što ja sa tim imam?', pita se Marić. Kaže da je istražna sutkinja Županijskog suda Bjelovar Anka Turek Novak saslušala Darka Černija iz Daruvara i izjavu poslala u Beograd, iako nije po međunarodnoj pravnoj pomoći zatraženo ispitivanje.


Svoje sumnje u nepravedno suđenje poslao je ranije hrvatskim institucijama, no nitko nije odgovorio. 'Što mi rade, čine Srbi nepravdu i hrvatske institucije ništa ne poduzimaju. Ja kao hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata nisam zaslužio takav postupak. Umjesto da mi pomognu mene se trpa i gura u provaliju', stoji u Marićevom apelu.

'Kao Hrvat - hrvatski državljanin imam ista prava po Ustavu da me se zaštiti, a isto tako da se trebalo sve poduzeti da se ispitaju navodi optužbi, a ne prepustiti me agresorskoj državi da mi ona dijeli pravdu, koje ovdje nema', dodaje.

'Sve neka bude objavljeno, neka se vidi što opet Hrvatska radi u sprezi sa Srbijom. Isto tako, zašto se nije Vlada zauzela za mene kao za Purdu? Nemam ništa protiv, neka Hrvatska pokrene istragu, a ne da se prepušta Srbiji. Odnosno Hrvatska, pojedinci u službama koje trebaju raditi svoj posao', poručuje i dodaje kako prljavi veš peru preko njegovih leđa te podsjeća kako je Šljivančanin za Vukovar dobio deset godina zatvora.