PREOKRET NAKON GODINU DANA

Drama s HE Ombla, Vladom i endemskim vrstama

08.02.2013 u 18:45

Bionic
Reading

Gradnja hidroelektrane na Ombli kod Dubrovnika u Vladi je odjednom postala sporna, ali iz identičnih razloga na koje su nevladine organizacije upozoravale još u studenom 2011. godine. Ekološka studija pokazala je da bi projekt imao vrlo štetan utjecaj na spiljske faune i staništa unutar hrvatske Ekološke mreže i buduće europske mreže NATURA 2000, a ekonomska studija EBRD-a da je neisplativ. Za te dvije stvari znalo se u studenom 2011.

Radimir Čačić, bivši alfa i omega Vladinih ekonomskih projekata, još je sredinom prošle godine poručivao da je dosta vrtićkih fora, Ombla i Plomin moraju ići dalje, a sada Omblu uspješno kritizira ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, iako za iste tvrdnje njegova prethodnica Mirela Holy nije dobila potporu premijera Zorana Milanovića

Zmajlović priznaje da nije vidio ekološku studiju u kojoj se tvrdi da će potapanje dijela rijeke i spilje uništiti krški ekosustav i ugrožene vrste, a HEP je nije predstavio javnosti, nego najavljuje da će to napraviti 'uskoro'.

'Ministarstvu nije dostavljena studija o utjecaju na okoliša gradnje HE Ombla Hrvatskog biospeleološkog društva ni agencije WSP. S obzirom na to da je 1999. izdano rješenje o prihvatljivosti projekta tadašnjeg nadležnog ministarstva, investitor više nema zakonsku obavezu obratiti se našem ministarstvu. Dakle, mi više po osnovi zakona ne donosimo nikakvu odluku vezano uz projekt', objasnila je tportalu Dijana Sušac, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

HEP je današnjim priopćenjem obećao da će javnosti i Vladi pokazati studiju, ali ne i kada. 'Hrvatska elektroprivreda kao društveno odgovorna tvrtka spremna je provesti sve mjere zaštite okoliša za koje Studija upravljanja bioraznolikošću utvrdi da je nužno provesti radi zaštite zaštićenih živih vrsta. Ukoliko se gradnja HE Ombla prepozna kao gospodarski interes Republike Hrvatske, HEP je spreman nastaviti s realizacijom projekta', javio se HEP medijima tek nakon nekoliko dana što Zmajlović kritizira ovaj sporni projekt.

Zmajlović je u međuvremenu o sadržaju studije saznao neslužbeno i rekao da se, ako je istina da će potapanje i gradnja ugroziti podzemnu faunu Viline šilje gdje su pronađene endemske životinjske vrste, onda protivi HE Ombli.

'Stav ministra Zmajlovića je da investitor mora izaći u javnost sa svim podacima. Ako oni doista pokazuju da se pronađene vrste ne mogu adekvatno zaštititi, a vodeći se i činjenicom da navedeni projekt nije presudan za hrvatski energetski sustav, ministar smatra da bi HEP trebao povući projekt s liste strateških investicija', dodaje glasnogovornica Sušac.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, nasljednik u HE Omblu uvjerenog Čačića, na sve to neodređeno poručuje: 'Nisam onaj koji misli poginuti za Omblu', što u svjetlu prethodnih događaja ocrtava Vladinu politiku 'strateških investicija'.