DEBELJAKOV RAT S 'TERORISTIMA'

Drama i ludilo u Brodosplitu

18.10.2013 u 08:55

  • +11

Treći dan drame u Brodosplitu

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Bionic
Reading

Skupini radnika Brodosplita koji su jučer prosvjedovali zbog smanjenja plaće, jutros nije dozvoljen ulazak u poduzeće na posao, zbog čega je nekoliko stotina radnika nešto iz 10.30 započelo blokadu ulaza u Brodosplit formiranjem živog štita. Sindikalisti su ih pozvali da se suzdrže od bilo kakvog nasilja. Po njihovim tvrdnjama Debeljak unutar škvera širi lažne glasine da će prosvjednici porazbijati automobile kolegama koji rade, na što su se svi grohotom nasmijali

Ovacijama je dočekan splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je potvrdio da je u kontaktu s ministrima. 'Privatni vlasnik želi osigurati rad, ali radnicima ne smiju biti prekršena njihova prava', kazao je i opet pozvao na razgovore. Upitan je osjeća li se sigurno među 'teroristima', pa je ušao u gomilu i srdačno razgovarao s prosvjednicima. Nakon toga je otišao na razgovor s Debeljakom. Iz DIV-a su u međuvremenu najavili presicu u podne na kojoj će predstaviti gradnju dva broda za Debeljakovu privatnu flotu.

Sindikalist Ozren Matijašević prozvao je Vladu i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka jer ne kontroliraju provođenje kupoprodajnog ugovora između DiV-a i Brodosplita. 'Mjesec i pol dana čekamo reakciju Vlade i pričekat ćemo još do kraja tjedna. Država mora pet godina kontrolirati što se događa u škveru, ako se ništa ne dogodi, podnosimo kaznenu prijavu protiv prodavatelja, odnosno Vlade RH', poručio je. Matijašević je među novinarima pročitao članak kupoprodajnog ugovora u kojem stoji da kolektivni ugovor vrijedi za sve radnike idućih pet godina.

Glasnogovornik DIV-a Frenki Laušić potvrdio je da su 254 radnika suspendirana zbog sumnje u nelegalnu obustavu rada i nasilja. Uprava svakome od njih nudi da potpišu pismeno očitovanje zašto su to učinili. Na pitanje kako su baš oni odabrani, odgovorio je da je kontrolama i snimkama utvrđeno da su sudjelovali u prosvjedima u srijedu i četvrtak.

Laušić je potvrdio da se u srijedu ipak nije dogodilo nikakvo nasilje, o čemu je Debeljak govorio, već da se nasiljem smatra svaki neovlašten ulazak u upravnu zgradu. 'Nije bilo samo neovlaštenog nego i nasilnog ulaska u zgradu uprave', pojasnio je. Novinari su ga upozorili da se po tvrdnjama radnika krši kolektivni ugovor pa je rekao da ugovor važi samo za stara društva, a ne 50-ak tvrtki koje je Debeljak naknadno osnovao.

'Mi ne želimo nerede, nismo ni prije željeli, htjeli smo razgovarati, ali očito je da ovdje razgovora nema jer netko provodi silu', kazao je Joško Franić iz Sindikata metalaca. Otkrio nam je da su radnicima kojima je zabranjen ulazak u tvornicu podršku dali i drugi radnici. Jedan radnik Frane Lipica štrajka glađu zbog Debeljakove izjave o teroristima.

Sindikalist Franić nam je otkrio da je Mirando Mrsić zvao ministra Vrdoljaka i pokušao intervnirati, jednako kao i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, no bez uspjeha.


Debeljak je, podsjetimo, još u četvrtak rekao da mu se neki štrajkaši ispričavaju. 'U suzama su mi govorili da se boje jer ih kolege zastrašuju i ne daju im raditi. Jedan mi je radnik rekao da više ne može biti poslovođa jer se boji živjeti u Splitu. Rekli su da će otkriti identitet kolovođa jer se boje da ne dobiju otkaz', rekao je šef DIV-a. Također, Debeljak je gostujući u Dnevniku 3 pobunjene radnike nazvao teroristima te je dodao: 'Znate kako se svijet obračunava s takvima?!'

Slobodna Dalmacija piše da osim 50-ak zaštitara, radnike nadzire i 15 kontrolorki, Amazonki kako ih nazivaju. Tih 15 žena Debeljak je zaposlio nakon što je istaknuo oglas da se traži 15 kontrolorki. Počele su raditi 1. rujna i potpisale su ugovor na tri mjeseca. One navodno po radionicama škvera kontroliraju nose li radnici kacige, marendaju li predugo i piju li alkohol.