SRPSKI MEDIJI

Dragovoljcima iz Srbije u Ukrajini uvjetne kazne

25.08.2015 u 11:15

Bionic
Reading

Državljani Srbije koji su sudjelovali u oružanim borbama na području Ukrajine proći će samo s uvjetnim kaznama, tvrdi u utorak beogradski tisak. Kaznenim zakonik Srbije za sudjelovanje u ratnim sukobima diljem svijeta predviđa kazne od šest mjeseci do 10 godina zatvora, a 15 dragovoljaca s ukrajinskog ratišta koje je Više tužiteljstvo teretilo za ovo kazneno djelo, nagodilo se za uvjetne kazne, piše list Politika, pozivajući se na izvore u srbijanskom pravosuđu.

List navodi da su 'psi rata' zaključivanjem sporazuma s tužiteljstvom priznali izvršenje kaznenog djela za šta im je izrečena uvjetna kazna na godinu dana, uz rok provjere od tri godine.

'U interesu istrage i daljeg postupanja, informacije o osumnjičenima kao i daljnjim planovima tužiteljstva u ovom postupku ne mogu se priopćavati javnosti', rečeno je Politici u tužiteljstvu.

Prema informacijama ovog lista, pred tužiteljstvom su u tijeku dva postupka - protiv dragovoljaca koji su na ukrajinsko vojište otišli 2014. godine, a u drugoj skupini su okrivljeni koji su to učinili tijekom 2015. godine, a izmjene kaznenog zakona kojim su pooštrene sankcije usvojene su koncem prošle godine.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je ranije da angažiranje plaćenika iz Srbije u Ukrajini nanosi štetu državi i da Srbija 'ne sudjeluje u tim sukobima' i da su za Srbiju 'ratovi završeni'.

Vučić je tad ustvrdio da je riječ o osobama koje su 'u 90 posto slučajeva plaćeni', ali da 'nanose veliku štetu Srbiji'.

Portali u Srbiji su tijekom 2014. objavljivali informacije da se na strani proruskih snaga u Ukrajini 'bori najmanje stotinjak Srba', među kojima 45 pripadnika četničkog pokreta i 20 dobrovoljaca, te 20 do 30 Srba ili ljudi srpskog podrijetla koji su i ranije živjeli u Ukrajini.

Prema podacima srbijanske Sigurnosno-izvještajne agencije (BIA), koje su mediji objavili sredinom kolovoza prošle godine, 'u građanskom ratu u Ukrajini sudjeluje oko 30 državljana Srbije'.