SUDAR U SPLITSKIM VRATIMA

Dr. Perko: Teško stradala osoba u pomorskoj nesreći nakon operacije stabilno; ozlijeđeni stigli u bolnicu u sklopu zlatnog sata

08.07.2021 u 13:28

Bionic
Reading

Osoba koja je sinoć teško stradala u pomorskoj nesreći na milju i pol ​južno ​od mjesta Ražanj operirana je u splitskoj bolnici i​ trenutno je stabilno, izjavio je u četvrtak predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split dr. Zdravko Perko

Naime, u pomorskom tjesnacu Splitska vrata sinoć su se sudarili gliser i gumenjak, više je osoba ozlijeđeno među kojima jedna teško, te su prebačeni u splitsku bolnicu.

​Predstojnik Perko potvrdio je kako je u Kliniku sinoć primljeno šest osoba među kojima je bilo i stranaca i hrvatskih državljana - troje od njih nakon dijagnostičke obrade pušteno je kući, druge dvije osobe su imale prijelom kostiju, no zatražile su da se liječe u drugim ustanovama jer su stranci.

"Osoba koja je zadobila po život opasne ozljede nakon dijagnostičke obrade je operirana i smještena na Jedinicu intenzivnog liječenja. Radi se o osobi koja ima hrvatsko državljanstvo, trenutno je stabilno i još je na respiratoru, no očekujemo da će tijekom dana biti skinuta sa mehaničke respiracije", kazao je Perko.

Osim na kirurgiju, ozlijeđeni su poslani i na odjel 'uho, grlo, nos' te na 'neurokirurgiju', no nisu zadržani u bolnici, pojasnio je Perko.

Kapetan Kuštera: U sklopu zlatnog sata ozlijeđeni prebačeni u bolnicu

L​učki kapetan Željko Kuštera​ Hini je izjavio kako je na gumenjaku registriranom za prijevoz putnika dužine 11 metara bilo 12 putnika i dva člana posade, a na drugom plovilu - motornom brodu, odnosno gliseru registriranom za osobne potrebe, dužine 13 metara, dva člana posade. Prilikom sudara plovila nije došlo do onečišćenja mora, a članovi posade su odmah nakon nesreće alkotestirani.

"Sve je bilo odlično organizirano u sklopu zlatnog sata tijekom kojeg su osobe prebačene u splitsku bolnicu na vrijeme, što je jako bitno. Gumenjak je bio u transferu i kretao se iz Resnika put Hvara, dok je drugo plovilo išlo put Splita. Gliser je tijekom tegljenja potonuo kod južnog ulaza u Splitska vrata, dok je gumenjak otegljen u Milnu na Hvaru. Materijalna šteta je velika", kazao je Kuštera.

​"Policijski službenici u suradnji s inspektorima pomorskog prometa Lučke kapetanije obavit će očevid, te se provodi kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti događaja", ​rekla je Sanja Nazlić iz splitske policije.​ ​

​O toj pomorskoj nesreći oglasilo se priopćenjem i Ministarstvo ​mora, prometa i infrastrukture u kojem su naveli da su u spasilačkoj akciji sudjelovala dva plovila Lučke kapetanije Split, ​"Pojišan" i "RH 5 ST​"​ brodica lučke ispostave Milna​​ te plovilo pomorske policije ​"​Sv. Jure​"​.