NEMA DOKAZA

Dozapovjednik zloglasne četničke postrojbe pušten na slobodu

19.05.2013 u 14:39

Bionic
Reading

Ilija Čizmić (56) iz Bosanske Kostajnice, ratni dozapovjednik zloglasne četničke postrojbe Kaline Komogovina, koji je u petak iz zagrebačke palače pravde priveden na ispitivanje u Policijsku upravu zagrebačku, pušten je na slobodu, javlja Jutarnji list

Ispitivan je po nalogu Županijskog državnog odvjetništva vezano uz okolnosti njegovog sudjelovanja u počinjenju ratnih zločina na prostoru Pounja, posebice što se tiče ubojstva dvojice ruskih novinara 1. rujna 1991. godine, masakra u Baćinu, čišćenja Pounja od Hrvata, masakra u Kostrićima.

Za sve te zločine, prema dokumentima okupacijskih snaga pronađenih nakon Oluje, odgovorna je Jedinica za specijalne namjene Kaline Komogovina, koja je bila direktno podređena Milanu Martiću.

Doznajemo kako su Čizmića u prostorima Policijske uprave zagrebačke ispitivali policajci iz Siska, jer su zločini počinjeni na području Sisačko-moslavačke županije, a pušten je jer navodno nije bilo dokaza da ga se dalje goni.

Podsjetimo, Čizmić je priveden nakon što je na sudu u Zagreb došao dati iskaz kao privatni tužitelj protiv Jutarnjeg lista, od kojeg traži odštetu za duševne boli jer je Jutarnji prije dvije godine, pišući o neotkrivenim ubojicama ruskih novinara, naveo svjedočenje jednog od pripadnika jedinice Kaline Komogovina, koji je na sudu u okupiranoj Glini upravo Čizmića označio kao osobu koja je zapovijedala jedinicom u vrijeme ubojstva ruskih novinara te kao osobu koja je prišla vozilu nakon što je izrešetano i sudjelovala u prodaji opljačkane novinarske opreme iz vozila ubijenih ruskih novinara.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.