problemi na tržištu

Dosad nezamislivo: Tijelo državne uprave umjesto novih kupuje polovne automobile drugi put u godinu dana

27.10.2022 u 16:06

Bionic
Reading

Problemi na tržištu s nabavom čipova, ali i još nekih komponenti doveli su do toga da se na novi automobil čeka i više od godine dana, ali bez garancije da će i tada biti isporučeni. Kako ne bi ostali bez automobila, u Državnom inspektoratu okrenuli su se tržištu rabljenih vozila i u manje od godinu dana raspisali drugu nabavu polovnjaka

Kao i prije godinu dana, traže se automobili niže klase, ali ovoga puta jedan više, odnosno njih sedam. Procijenjena nabavna vrijednost iznosi 800 tisuća kuna, a rok isporuke maksimalno 30 dana. Ali onaj tko ih može isporučiti u deset dana dobit će maksimalan broj bodova pri ocjeni ponude. U Državnom inspektoratu kažu da nabavljaju automobile zbog potreba redovnog poslovanja.

'U trenutku iskazanih potreba na tržištu se na nove automobile čekalo više od godinu dana. Godina proizvodnje ponuđenih automobila ne smije biti starija od 2019. godine, a postavljeno je i ograničenje u pogledu prijeđenih kilometara ponuđenih automobila', stoji u odgovoru na naš upit.

A broj prijeđenih kilometara ne smije biti veći od 30 tisuća. Prije godinu dana na raspisanu nabavu javila se samo Zubak grupa s ponudom od 788 tisuća kuna i dobila posao. Osim spomenute kilometraže i starosti, traženi automobili moraju biti benzinci, snage motora od 44 do 55 kW, zapremine motora od 990 do 1200 ccm, euronorme 6, minimalne dužine 3990 mm, širine 1760 mm te visine bez antene 1500 mm. Međuosovinski razmak najmanje mora iznositi 2500 mm, a obujam prtljažnika najmanje 330 litara. Od obavezne opreme traže se klima, ABS, radio, stražnji brisač, daljinsko zaključavanje, zračni jastuci, kako prednji, tako i bočni za vozača i suvozača...

Inspektorat navodi da su se lani nabavljena vozila pokazala ispravnima, sigurnima i pouzdanima te da posjeduju tvorničko jamstvo i jamstvo isporučitelja automobila. Upitani hoće li i ubuduće nabavljati polovnjake ili će se, kad se situacija popravi, okrenuti novima, kažu da će nabavljati automobile 'ovisno o potrebama nesmetanog obavljanja poslova i raspoloživim financijskim sredstvima, dok će o tržištu automobila ovisiti hoće li se nabavljati novi ili rabljeni automobili'.