IZVJEŠĆE O RATNIM ZLOČINIMA U RH

Doris Pack žestoko napala Amnesty International

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.02.2011 17:52
  • Objavljeno 02.02.2011 u 15:04
Doris Pack

Doris Pack

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Zastupnici Europskog parlamenta Hannes Swoboda i Doris Pack izjavili su u srijedu u Bruxellesu da izvješće Amnesty Internationala o suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj ne bi trebalo negativno utjecati na završetak hrvatskih pristupnih pregovora

'Jasno je da Amnesty International mora biti strog u pitanjima koja želi istaknuti, ali ako postoji odlučnost hrvatske Vlade da ubrza sva suđenja za ratne zločine, onda bi to moglo imati pozitivan utjecaj. Mi želimo da se suđenja provedu na korektan način i ako to Hrvatska jamči, onda nema problema i možemo očekivati pozitivno zaključivanje pregovora', rekao je Swoboda.

Šeksova odgovornost

Amnesty International u svom je izvješću naveo kako sudovi u Hrvatskoj procesuiraju počinitelje ratnih zločina niže razine, dok oni na višim i visokim ostaju nedodirljivi. Amnesty je pozvao Državno odvjetništvo RH i sudove da istraže javno iznesene tvrdnje prema kojima su visoki politički i vojni dužnosnici poput Vladimira Šeksa, Tomislava Merčepa i Davora Domazeta sudjelovali u počinjenju ratnih zločina. U međuvremenu je zbog sumnje da sudjelovao u ratnim zločinima pritvoren Merčep, a najavljeni su izvidi u slučaju umirovljenog admirala Domazeta Loše. Amnesty International stoga je više puta apelirao na hrvatske institucije da rasvijetle Šeksovu odgovornost za ratne zločine u Slavoniji te istraže izjave svjedoka da je on kao šef Kriznog stožera za istočnu Slavoniju uz Glavaša bio formalni i stvarni gospodar zbivanja na tome prostoru 1991. godine.

Swoboda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, u srijedu je primio izaslanstvo AI-a koje boravi u Bruxellesu, gdje predstavnicima EU-a uključenim u pristupne pregovore s Hrvatskom predstavlja izvješće koje je ta organizacija objavila u prosincu prošle godine pod nazivom 'Iza zida šutnje: Procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj'.
Njemačka demokršćanka Doris Pack u svom je komentaru bila vrlo kritična prema izvješću Amnesty Internationala.

'U prosincu prošle godine kratko sam se osvrnula na izvješće AI-a o Hrvatskoj i mogu kazati da se slažem s gospodinom Swobodom, a i ovo što ću sada kazati podržava velika većina u Europskom parlamentu. To je da je Hrvatska primjerno odgovorila i odradila svoj posao oko pitanja ratnih zločina i procesuiranja i zbog toga sada nije dobro tražiti stalno nove razloge, neovisno tko se krije iza svega toga, u pokušaju da se onemogući Hrvatsku da postane članica Europske unije. Tu je toliko ljubomore i zavisti da se zapravo sramim što se ovakvo nešto uopće našlo na dnevnom redu. Uvijek se može biti bolji. Bolje mogu biti i Njemačka i Francuska i druge zemlje, ali Hrvatska je zaslužila da se njezini napori u svakom pogledu jednom pohvale i vrednuju', istaknula je Doris Pack

Programska direktorica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth izjavila je nakon razgovora sa Swobodom kako se 'nada da će izvješće i ono što je u njemu identificirano kao nedostaci i prepreke u procesuiranju ratnih zločina biti uvršteno u raspravu o ispunjavanju mjerila'.

AI je u svom zadnjem izvješću objavljenom 9. prosinca prošle godine zatražio od Hrvatske da ubrza procesuiranje ratnih zločina i posebice istaknuo da su vlasti propustile pokrenuti istrage protiv nekih visokih vojnih i političkih dužnosnika, iako postoje javno dostupni sudski podaci koji bi ih mogli teretiti.

Na izvješće AI-a prošli se mjesec očitovalo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, koje je, među inim, navelo da ta nevladina organizacija bez ikakve provjere i nepristranog istraživanja postavlja tezu da nisu istražene optužbe protiv nekih visoko rangiranih vojnih i političkih dužnosnika.

Ministarstvo na 19 stranica očitovanja navodi što su sve pravosudna tijela učinila na procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj te opovrgava tvrdnje iz izvješća 'Iza zida šutnje: Procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj' o navodnim propustima hrvatskih vlasti na tom području.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi