HDZ-OVI KOSTURI IZ ORMARA

DORH provjerava sporne javne nabave u Ministarstvu obrane?

13.03.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obranu jednoglasno je podržao Odluku o povlačenju pripadnika Oružanih snaga RH iz UN-ove mirovine misije UNDOF na Golanskoj visoravni, a već do kraja tjedna tu odluku trebao bi potvrditi i Sabor. Međutim, iako velike rasprave oko povlačenja vojnika nije bilo, oporba se s ministrom obrane Antom Kotromanovićem porječkala oko javnih nabava u MORH-u

HDZ-ov Josip Đakić priupitao je ministra Kotromanovića na sjednici saborskog odbora zbog čega je dio nabava, iz nedavno predstavljenog godišnjeg Plana javnih nabava MORH-a za 2013., zaštićen oznakom 'tajno'.

Ako se pita ministra, razloga za skrivanje nema. 'Prvi put ministarstvo je predstavilo Plan javne nabave članovima Odbora za obranu i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Zašto to niste pitali u prošlom mandatu kada se pod oznakom tajnosti kupovalo nešto što je potpuno bespotrebno pa to sada stoji u skladištima', upitao je Đakića Kotromanović

Iako na samoj sjednici Odbora Kotromanović nije otkrio o kojim se nabavama iz prošlog mandata radilo, za to su ga kasnije priupitali novinari. No misteriju nije htio otkriti ni njima rekavši samo da se radi o 'raznim dijelovima, sustavima i programima'. Za sva ostala pitanja novinare je uputio na Vojnu policiju i Državno odvjetništvo, čime je potvrdio da je VP predala dokumentaciju o spornim nabavama DORH-u.

Pohvalio se jedino da je broj 'tajnih' nabava smanjen sa 877 milijuna kuna u 2011. i 840 milijuna u 2012. na samo 154 milijuna u 2013. godini.

Inače, na samoj sjednici Odbora saborski zastupnici jednoglasno su podržali odluku o povlačenju hrvatskih vojnika koji se nalaze u UN-ovoj promatračkoj misiji na Golanskoj visoravni, a pritom je prihvaćen i prijedlog vanjskog člana odbora Vlatka Cvrtile kojim se Ministarstvo obrane obvezalo svaka dva mjeseca izvještavati Odbor o stanju u mirovnim operacijama u kojima sudjeluju hrvatski vojnici.