4 ZATVORSKE, 27 UVJETNIH KAZNI

DORH će se žaliti na presudu huliganima iz Radićeve

22.02.2012 u 18:53

Bionic
Reading

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo žalit će se na nepravomoćnu presudu kojom su jučer na bezuvjetnu zatvorsku kaznu osuđena četvorica od 34 muškarca optužena za napad na policiju tijekom prosvjeda u veljači prošle godine u Radićevoj ulici

Presudom suca zagrebačkog Općinskoga kaznenog suda Milenka Djakovića, na bezuvjetne zatvorske kazne od četiri mjeseca do godine i mjesec dana osuđena su četvorica optuženika koji su već osuđivani, trojica su oslobođena, a 27 muškaraca koji dosad nisu bili osuđeni dobili su uvjetne kazne.

Državno odvjetništvo tražilo je zatvorske kazne od godinu i pol do tri godine i četiri mjeseca, što je ukupno više od 62 godine zatvora. Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo je danas za Hinu da će se žaliti na prvostupanjsku presudu.

Tom je presudom na jednogodišnju bezuvjetnu zatvorsku kaznu zbog napada na policiju osuđen Dejan Breberin, Nikola Lekić dobio je četiri mjeseca zbog sudjelovanja u grupi koja je napala policajce, a Željko Brkić i Zoran Blažek osuđeni su na jedinstvenu kaznu od godinu i mjesec dana zatvora zbog oštećenja policijskih vozila i napada na policiju.

Oni su se, po presudi suca Djakovića, odvojili od mirnog prosvjeda 'Stop progonu hrvatskih branitelja' na glavnome zagrebačkom trgu te krenuli Radićevom ulicom prema Markovu trgu, gdje je zabranjeno prosvjedovati. Kad su došli do policijske blokade, počeli su bacati kamenje, boce, cigle, daske i druge predmete pokušavajući probiti policijski kordon.

Tijekom čitanja presude jedan od osuđenih se digao i rekao kako on tu nema što raditi te je izašao i zalupio vratima sudnice. Osuđeni Brkić također je napustio sudnicu rekavši sucu da je on hrvatski branitelj i da nije ništa napravio, a ubrzo je isto učinio i Breberin zahvalivši se sucu na jednogodišnjoj zatvorskoj kazni. Nakon njega iz sudnice je izašao još jedan optuženik.

Tijekom suđenja mnogi optuženi su se branili da su se samo zatekli na krivome mjestu u krivo vrijeme. U sukobu u Radićevoj ulici lakše je ozlijeđeno 30 interventnih policajaca i 18 prosvjednika, a oštećena su dva službena vozila MUP-a.