'GREEN CAJT'

Domac: Ured predsjednika Milanovića dobiva dizalicu topline i punionicu električnih vozila; plastika već izbačena

01.10.2021 u 17:30

Bionic
Reading

Posebni savjetnik predsjednika Republike Zorana Milanovića za energiju i klimu, Julije Domac, u petak je na zelenom festivalu "Green cajtu" istaknuo kako su pokrenuli 'ozelenjavanje Ureda predsjednika', a vrlo skoro će na krovu Ureda biti postavljeni fotonaponski paneli

Domac je najavio i da će u Uredu predsjednika RH imati i grijanje i hlađenje na dizalicu topline, punionicu električnih vozila, a iz Ureda su već izbacili plastiku. Ističe i kako su osnovali Vijeće za energetsku tranziciju koje daje vrlo konkretne smjernice resornim ministarstvima.

"Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića je svakako mjesto s kojeg se poruka treba slati i to predsjednik Milanović i čini", izjavio je.

Julije Domac kojeg je predsjednik Milanović imenovao posebnim savjetnikom za energiju i klimu, prvi je takav savjetnik u Uredu predsjednika RH. "Mi u Hrvatskoj provodimo politiku EU, dio smo 'Zelenog sporazuma' i činjenica je da vidimo jedan napredak s obzirom da naša politika na svakoj razini, pa i najvišoj, vodi brigu, uvažava potrebu da budemo odgovorni u toj našoj europskoj obitelji", rekao je Domac.

Međutim, kaže kako je isto tako činjenica da zaostajemo za većinom članica EU te da po udjelu obnovljivih izvora energije moramo biti bolji jer imamo puno više potencijala nego što ga koristimo.

Primjerice, po korištenju energije sunca na začelju smo Europe, po glavi stanovnika u Hrvatskoj koristimo sunce 10 puta manje nego u Sloveniji ili 80 puta manje nego u Njemačkoj - što je sigurno pogrešno i velika šteta, upozorava Domac.

"Deset godina koje nam zadnje izvješće IPCC-a daje da globalno promijenimo način kako se ponašamo prema klimi, koju energiju proizvodimo, kakav promet imamo - je malo vremena. Međutim, to je vrijeme koje je dovoljno za jednu odlučnu akciju i samo se mogu nadati da će se ta odlučna akcija i dogoditi", poručio je.

Na panelu "Green cajta" sudjelovao je i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. Istaknuo je da je u domeni jedinica lokalne samouprave usvajanje "Zelenog i digitalnog plana" koji Europa ima od 2021. do 2027. te da se u Rijeci trude da u tome aktivno participiraju.

Od aktivnosti koje provode u Rijeci izdvojio je obnovu voznog parka, sljedeće godine očekuju 37 novih autobusa, a već su ih nabavili 54. Također, ulaže se u vodovod i kanalizaciju kroz projekt Vodne aglomeracije vrijedan 1,7 milijardi kuna. Najavio je i da bi radovi na pročiščivaču otpadnih voda vrijednom 500 milijuna kuna trebali krenuti iduće godine. Ističe kako se značajno ulaže i u zbrinjavanje otpada.

Filipović ističe kako je Rijeka proglašena najspremnijim gradom za digitalnu tranziciju a imaju najave da su i ove godine u finalu gradova koji su povukli najviše iz EU fondova, ne samo po količini sredstava nego i po broju projekata, a već imaju dosta pripremljenih projekata jer je pred svima u Hrvatskoj jako puno novaca u ovom razdoblju.

"Green cajt" festival održava se od 1. do 3. listopada u u Rougemarin parku, u Folnegovićevoj ulici u Zagrebu. Ulaz je besplatan, uz poštivanje covid protokola. Posjetitelje očekuju paneli, radionice, eko izložbe, kina, koncerti, mali plac, modni buvljak te brojne inovacije na temu zelenog i održivog. Festival okuplja ključne ljude koji se bave održivošću i zelenim strategijama, među njima i poduzetnike, inovatore, stručnjake...

Direktor "Green cajta" Vinko Filipić istaknuo je kako je riječ o prvom takvom festivalu, kojeg namjeravaju održavati i sljedećih godina. Više od 30 izlagača predstavlja svoje održive proizvode, a zeleni startup-ovi svoja tehnološka rješenja za budućnost. Fotopaneli nisu samo izložbeni nego proizvode energiju čiji je dio ubačen u sustav produkcije festivala.