KRUG NASILJA

Dogovoreno još jedno primirje u Gazi

13.03.2012 u 10:58

Bionic
Reading

Izrael i palestinske oružane frakcije dogovorili su pod egipatskim pokroviteljstvom prekid vatre nakon četverodnevnog sukoba u kojemu je život izgubilo 25 Palestinaca, rekao je u utorak visoki egipatski sigurnosni dužnosnik

Dužnosnik je rekao da su obje strane 'pristale zaustaviti operacije koje su u tijeku' kako bi se uspostavio mir na granici Izraela i Pojasa Gaze.

Dogovor je potvrdio i izraelski ministar civilne obrane Matan Vilnai. 'Postignut je sporazum. U ovome trenutku nalazimo se na putu prema primirju i čini se da je ovaj krug nasilja iza nas', rekao je Vilnai za izraelski radio.

Palestinski dužnosnik kazao je da su 'frakcije pristale' na primirje, aludirajući na Islamski džihad i Odbor narodnog otpora, dvije militantne skupine u Pojasu Gaze koje su bile najaktivnije u sukobima koji su počeli u petak, jer je izraelska vojska ubila čelnika jedne palestinske militantne frakcije u ciljanom napadu na automobil u Pojasu Gaze.

Palestinski militanti odgovorili su ispaljivanjem raketa na jug Izraela, što je izazvalo reakciju izraelskog zrakoplovstva koje je pokrenulo niz napada na 'terorističke mete'.

U tim sukobima, najtežima od zime 2008/2009., poginulo je najmanje 25 Palestinaca, a gotovo 80 je ranjeno, uglavnom civila.

Palestinci su, prema tvrdnjama Izraela, ispalili oko 200 raketa na južna izraelska naselja, pri čemu je osam Izraelaca ranjeno.