NIKOLIĆ IZVISIO

Dogovorena koalicija Tadić - Dačić

09.05.2012 u 12:57

Bionic
Reading

U srijedu ujutro su se sastali predsjednici Demokratske stranke (DS) Boris Tadić, Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Jovan Krkobabić i Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković te je tom prilikom dogovorena koalicija. Koalicije 'Izbor za bolji život - Boris Tadić' i 'Ivica Dačić-SPS - PUPS - JS' su se dogovorile i da će dati podršku predsjedničkom kandidatu Borisu Tadiću u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. ožujka

Predsjednik JS Dragan Marković Palma obavijestio je o ovom dogovoru na konferenciji za novinare i naveo da će koalicija SPS - PUPS - JS biti u novoj vladi. Kako se navodi, koalicije 'Izbor za bolji život - Boris Tadić' i 'Ivica Dačić-SPS- PUPS - JS' zajednički će raditi na formiranju parlamentarne većine u Skupštini Srbije, kao i u skupštinama lokalnih samouprava, gradu Beogradu i Vojvodini.

Marković je rekao da na sastanku koji je trajao kratko nije bilo razgovora o funkcijama niti o premijerskom mjestu i da će se o tome razgovarati poslije 20. ožujka. Lider JS-a je naveo da Dačić zaslužuje premijersko mjesto i da su ga rezultati preporučili za tu funkciju, ali da na sastanku o tome nije bilo riječi. Marković je rekao da bi u ovom trenutku vladu formirali DS, koalicije SPS - PUPS - JS, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

Marković je kazao da je siguran da s njima u novoj vladi neće biti Srpska napredna stranka. Na pitanje bi li u nju ušla i Liberalna demokratska partija (LDP), Marković je rekao da bi ta stranka morala dosta toga promijeniti da bi mogla biti dio te vlade, ali da je uvjeren da šef LDP-a Čedomir Jovanović neće promijeniti svoju politiku.

'Ako Jovanović želi koaliciju s nama, mora dosta toga promijeniti. Nemamo nikakav animozitet prema LDP-u', rekao je Marković i dodao da se u novoj vladi neće dogoditi da Jovanović bude šef diplomacije. Marković je rekao da mu je žao što u budućem sazivu Skupštine Srbije neće biti radikala, navodeći da Srbiji treba takva opozicija, kao što i u Francuskoj postoji Le Pen.

Potpredsjednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjićizjavio je da je logično da nova vlast bude sastavljena od onih stranaka koje su sačinjavale prethodnu vlast, dodavši da su građani najviše povjerenja dali tim kadrovima. Mrkonjić je nakon obilaska radova na starom putu Inđija - Novi Sad potvrdio da je postignut strateški dogovor između DS-a i SPS-a.

'Ivica Dačić je sposoban političar, pametan, talentiran čovjek koji se dokazao u raznim vremenima i ima apsolutnu podršku i naše stranke, a ja vjerujem da ima veliku podršku i među građanima Srbije. Jedan od kandidata za premijera će sigurno biti Dačić i moj prijedlog je da to bude on', zaključio je Mrkonjić.

Demokratska stranka
je priopćila da su na sastanku Tadića, Dačića, Krkobabića i Markovića dogovorene četiri točke koalicije oko DS-a i koalicije SPS - PUPS - JS:

1. Nastavak i budućeg zajedničkog političkog djelovanja.

2. Zajednički rad na formiranju parlamentarne većine u Skupštini Srbije i skupštinama lokalnih samouprava, gradu Beogradu i AP Vojvodine.

3. Koalicija Ivica Dačić - SPS - PUPS - JS će u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije podržati Borisa Tadića.

4. Sva kadrovska pitanja i konstituiranja organa vlasti i lokalnih samouprava bit će predmet daljnjeg razgovora poslije završenih izbora za predsjednika Srbije.