SRBIJANSKI MINISTAR MRKONJIĆ:

'Milošević nije zločinac i nije isto što i Gotovina'

09.09.2011 u 18:40

Bionic
Reading

Srbijanski ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je nedopustivo uspoređivati Slobodana Miloševića i hrvatske generale koji su osuđeni u Haagu

'Smatram krajnje neprimjerenim - bilo s koje strane dolazilo - uspoređivanje hrvatskih generala osuđenih na višegodišnje kazne u Haagu za zločine nad Srbima i Slobodana Miloševića koji nije zločinac i koji nije osuđen, nevin je ubijen u haškom kazamatu', rekao je, a javlja B92.

Mrkonjić kaže i da najavljeni ukor predsjednika Srbije Borisa Tadića do njega nije stigao, ali da kritika zbog posjeta Miloševićevom grobu znači Tadićevo 'neshvatljivo prihvaćanje iste ravni' između osuđenih hrvatskih generala i bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije.

Tadić je kritizirao premijerku Jadranku Kosor jer je na proslavi obljetnice Oluje u Kninu posebno pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, prvostupanjski osuđene pred Haškim sudom zbog zločina nad Srbima.

Potom je Tadić u Hrvatskoj kritiziran jer je zamjerao premijerki Kosor, ali je tolerirao odlazak ministra na Miloševićev grob. Tadić je zatim kazao da je kritizirao Mrkonjića kao što je kritizirao i Jadranku Kosor.

Mrkonjić je najavio da će nastaviti posjećivati grob Slobodana Miloševića, kojeg je nazvao prijateljem.

'Istine radi, ali samo donekle, mogu i razumjeti ljutnju gospođe Kosor. Dok ja, eto, mogu u miru jednog požarevačkog vrta, kraj humka Slobodana Miloševića, odati poštu preminulom predsjedniku i heroju - ona to ne može osnivaču njene partije i 'ocu nacije' Tuđmanu jer za to, kako ističu hrvatski mediji, nema dozvolu Tuđmanove obitelji', naveo je Mrkonjić, a prenosi B92.

Mrkonjić je naveo da odlazak na Miloševićev grob osjeća kao svoju trajnu obavezu prema svom drugu i prijatelju i njegovoj obitelji. 'Naravno, nikome neću dozvoliti da se u taj dio moje privatnosti miješa i na nju utječe, pa ni svim, ovdje spomenutim predsjednicima', naveo je on.