PETA RUNDA PREGOVORA

Dogovor Srbije i Kosova o slobodi kretanja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2011 20:54
  • Objavljeno 02.07.2011 u 20:52
Kosovo Hašim Tači izbori Priština

Kosovo Hašim Tači izbori Priština

Izvor: Reuters / Autor: Hazir Reka

U sklopu pete runde dijaloga između pregovaračkih timova Srbije i Kosova, započetog 8. ožujka ove godine uz posredovanje Europske unije (EU), dva su izaslanstva u Bruxellesu u subotu postigla dogovor o slobodi kretanja i matičnim knjigama te djelomičan dogovor o pitanju sveučilišnih diploma

Voditelj srbijanskog pregovaračkog tima izjavio je za srbijansku državnu televiziju RTS da je možda najvažniji dogovor o slobodi kretanja, prema kojem će se svi građani koji žive na Kosovu moći kretati s osobnim iskaznicama, naglasivši kako to ne prejudicira status Kosova. O registracijskim pločicama vozila Borko Stefanović je rekao da će se Srbi na Kosovu moći kretati po cijelom teritoriju s oznakom KS na pločicama bez državnih simbola Kosova, a ubuduće će na Kosovu biti u uporabi dvije vrste oznaka: KS i RKS. To je, dodao je rješenje na pet godina, nakon čega će ga pregovaračke strane moći revidirati.

Za matične knjige je dogovoreno da njihove kopije budu ustupane EULEX-u, a na isti način će EULEX dobijati i kopije od prištinskih vlasti što će, istaknuo je Stefanović, jamčiti potpunu zaštitu podataka građana koji se tiču srbijanskih zakonskih obveza.

Upitan u kojoj formi je dogovor postignut i na koji način će se kontrolirati njegova primjena, Stefanović je kazao da nije bilo nikakvog potpisivanja te da će dvije vlade provesti dogovor pod monitoringom Europske unije. Dodao je da su formirane i skupine koje će pratiti implementaciju dogovorenog pri čemu su određeni i rokovi od kada će se ta implementacija kontrolirati, za slobodu kretanja to važi od 1. studenoga ove godine. Regulirano je, kako je rekao, i pitanje osiguranja za vozila, a otvoreno je i pitanje priznavanja sveučilišnih diploma, ali nije postignut krajnji dogovor pa to ostaje za sljedeću rundu razgovora.

Razgovori bi do ljetnog prekida trebali biti nastavljeni još jednom, vjerojatno kasnije ovog mjeseca. U ime Europske unije u dijalogu posreduje visoki europski diplomat Robert Cooper, a na čelu kosovskog pregovaračkog tima je Edita Tahiri. Teme o kojima razgovaraju dva pregovaračka tima do sada su bile zračni promet, električna energija, telekomunikacije, katastar, sporazum s CEFTA-om, matične knjige i carinski pečati.

Dijalog pregovaračkih timova Srbije i Kosova započeo je nakon što je Opća skupština UN-a 9. rujna 2010. jednoglasno prihvatila Rezoluciju o Kosovu, čiji je prijedlog Srbija uskladila s Europskom unijom, a kojom je otvoren put za pregovore Beograda i Prištine o unaprjeđenju međusobnih odnosa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi