U UTORAK NA ZRINJEVCU

Dođite na proslavu 20. obljetnice RH u UN-u

19.05.2012 u 10:00

Bionic
Reading

U utorak, 22. svibnja 2012. godine, Hrvatska obilježava 20 godina članstva u Ujedinjenim narodima. Kako bi proslavili ovu obljetnicu, agencije Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj, u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, organiziraju otvoreni koncert na Zrinjevcu u utorak, 22. svibnja 2012, s početkom u 17 sati

Događanje će otvoriti predsjednik Ivo Josipović i koordinatorica UN-a u Hrvatskoj, Louisa Vinton. Glazbeni program koji slijedi uključuje brojne izvođače: Martinu Tomčić i Sandru Bagarić (Belcante), klapu Sveti Juraj i orkestar Oružanih snaga RH, grupu Lazy Bones - Zorana Mišića i Livia Beraka, Ninu Korbar te Apokalipso band. Voditelj događanja je Pedja Bajović, Komedija s nogu.

Datum 22. svibnja smatra se jednim od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti. Na taj dan 1992. godine Hrvatska je postala ravnopravna članica Organizacije Ujedinjenih naroda, svjetske zajednice ravnopravnih i nezavisnih država. Hrvatska je otada aktivno sudjelovala u radu UN-a, uključujući predsjedanje Gospodarskim i socijalnim vijećem UN-a (ECOSOC) 2002. godine, članstvo u Mirovnoj komisiji UN-a 2006. godine te članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a 2008/9. godine. Također, hrvatski vojnici i policajci služe u 15 mirovnih misija UN-a.


Najviše pozicioniran Hrvat u UN-u je Ivan Šimonović, koji radi kao pomoćnik glavnog tajnika za pitanja ljudskih prava u New Yorku.

Na poziv glavnog tajnika UN-a BAN Ki-moona, hrvatski predsjednik Ivo Josipović pridružio se 'Mreži muških lidera' (Network of Men Leaders) za borbu protiv nasilja nad ženama. Ova mreža trenutačno broji 17 utjecajnih muškaraca na vodećim pozicijama diljem svijeta.

Glavni tajnik UN-a pohvalio je predanost i suradnju Hrvatske. 'Aktivni doprinos Hrvatske Ujedinjenim narodima nadišao je njezinu veličinu', rekao je BAN Ki-moon u svom intervjuu 2010. godine. 'Iz zemlje primateljice međunarodne pomoći, postati zemlja koja nudi svoju pomoć drugima, nevjerojatno je postignuće.'