građani uz stanivukovića

Dodikova stranka pokušava blokirati oporbenog gradonačelnika Banje Luke

31.03.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Stotinjak Banjolučana okupilo su se u srijedu pred gradskom upravom iskazujući potporu gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, koji se oštro sukobio s gradskim zastupnicima iz stranke trenutnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog pokušaja prekrajanja gradskog proračuna

"Ne date budžet? Lopate u ruke", pisalo je na transparentu kojega su nosili simpatizeri mladog gradonačelnika Banje Luke, izabranog u studenom prošle godine na valu nezadovoljstva politikom koju u Republici Srpskoj vodi režim predvođen Dodikom.

Izbor Stanivukovića za gradonačelnika Banje Luke najteži je poraz kojega su Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pretrpjeli na prošlogodišnim lokalnim izborima u BiH. Dodik je odmah nakon toga zaprijetio kako će Banja Luka biti kažnjena zbog potpore oporbi, pa je zaprijetio čak i uskratom sufinanciranja rada gradske toplane što se osigurava iz entitetskog proračuna.

Sada su te prijetnje realizirane kroz nastojanje SNSD-ovih zastupnika, koji u gradskoj skupštini imaju većinu, da promijene uobičajeni način raspodjele gradskog proračuna i time Stanivukoviću bitno ograniče mogućnost djelovanja.

Oni su u utorak uložili niz amandmana na prijedlog gradskog proračuna, što je Stanivukovića potaknulo na ogorčenu reakciju, a u srijedu je zbog toga u nastavku rasprave na sjednici gradske skupštine došlo do silovitih verbalnih ali i fizičkih sukoba, pa je sjednica prekinuta, a pred gradsku upravu stigli su prosvjednici kako bi poduprli gradonačelnika.

Stanivuković je prosvjednicima kazao kako mu je sada potrebna izravna pomoć Banjolučana jer SNSD pokušava ugušiti grad uskrajućujući čak i novac za održavanje javne rasvjete i košenje trave na zelenim površinama.

"Neka ne diraju naše pare i naš proračun", kazao je Stanoviković, što su njegovi simpatizeri pozdravili pljeskom. No njihovo okupljanje odmah su osudili predstavnici SNSD-a uz ocjenu kako je to neprimjereni pritisak, a nakon toga je došlo i do sukoba na rubu fizičkih obračuna.