RATNA ZLOČINKA NA SLOBODI

Dodik traži zrakoplov za Biljanu Plavšić

23.10.2009 u 12:50

Bionic
Reading

Putovanje iz švedskog zatvora do Beograda Biljani Plavšić najvjerojatnije će organizirati premijer Republike Srpske Milorad Dodik, prenosi u petak beogradski dnevnik "Blic" u tekstu naslovljenom "Dodik traži zrakoplov za Biljanu Plavšić".

List prenosi izjavu Dodika u kojoj on ističe kako je Plavšić slobodna osoba te da joj vlada Republike Srpske pokušava osigurati prijevoz iz Švedske u Beograd. Bivša predsjednica RS Biljana Plavšić, koja je u Švedskoj izdržavala kaznu zbog zločina protiv čovječnosti, bit će oslobođena 27. listopada, stoji u priopćenju švedskog ministarstva pravosuđa.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) prije mjesec dana dao je zeleno svjetlo za puštanje iz zatvora Biljane Plavšić, koja je u veljači 2003. osuđena na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 11 godina.

U skladu sa švedskim zakonom, zatvorenik zbog dobrog vladanja, nakon trećine izdržane zatvorske kazne, može biti oslobođen. Ona će, navodi beogradski list, poslije puštanja na slobodu doći u Beograd, gdje će najvjerojatnije i živjeti u svom stanu u beogradskom naselju Vračar.

"Blic" u srbijanskom MUP-u doznaje da nadležni organi Srbije nisu obaviješteni o odluci da se Biljana Plavšić prijevremeno pusti na slobodu, već samo organi Bosne i Hercegovine, čiji je ona državljanin.