NAVODNO KRŠENJE USTAVA

Dodik traži Lagumdžijinu ostavku zbog rezolucije o Siriji

07.08.2012 u 18:17

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak je ultimativno zatražio od ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije da podnese ostavku pridružujući se tvrdnjama kako je prekršio ustav i zakone kada je predstavniku BiH pri UN-u dao naputak da glasuje za rezoluciju kojom je osuđeno nasilje u Siriji režima predsjednika Bashara al-Assada

Dodik je novinarima u Banja Luci kazao kako će predstavnici RS-a u parlamentu BiH pokrenuti zahtjev za Lagumdžijunu smjenu ukoliko on sam ne podnese ostavku i ustvrdio kako vladajuća koalicija na državnoj razini koju čini šest stranaka neće funkcionirati dok se to pitanje ne riješi.

'Ovdje stajemo dok ovo pitanje ne riješimo ostavkom ili smjenom Lagumdžije. Do tada, bit će posljedica za sve o čemu Lagumdžija nije ni razmišljao. Ne postoje više ni sastanci lidera 'šestorke', jer je sporazum o tome ugrožen', izjavio je Dodik.

Dodik je zaprijetio kako će protiv Lagumdžije podnijeti i kaznenu prijavu zbog navodnog kršenja zakona i ustava.

On je za kršenje ustava i zakona ujedno optužio i predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića jer je Lagumdžiji u ime državnog vrha dao suglasnost za prihvaćanje rezolucije o Siriji.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović pismom je u ponedjeljak također optužio Lagumdžiju za kršenje ustava i zakona konstatirajući kako državni vrh nije zauzeo službeno stajalište o novoj rezoluciji o Siriji pa predstavnik BiH pri UN-u nije ni mogao dobiti ovlasti da taj dokument podupre tijekom glasovanja.

Iz ministarstva vanjskih poslova BiH ranije je pojašnjeno kako je 27. srpnja od Predsjedništva BiH zatraženo očitovanje o prijedlogu rezolucije o Siriji.

Izetbegović je pokušao sazvati sjednicu državnog vrha kako bi se o tome raspravljalo no Radmanović na nju nije došao.

Izetbegović je nakon toga Lagumdžiju podsjetio kako je BiH ranije poduprla rezolucije o Siriji što su ih usvajala tijela UN-a i ta politika nije promijenjena pa se može smatrati kako je i nova rezolucija koja je na tragu prethodnih prihvatljiva za BiH.

Komentirajući Radmanovićeve naknadne optužbe Izetbegović je u ponedjeljak istaknuo kako BiH ima obvezu usklađivanja političkih stajališta s onima koje zauzima Europska unija.

Podsjetio je kako je BiH bila dosljedna u podržavanju poziva al-Assadovu režimu da prekine nasilje nad vlastitim stanovništvom te da se zaustave sukobi u Siriji i započne dijalog.

'Oni koji sada prosvjeduju mogli su napraviti salto mortale i (učiniti) da se BiH okrene od onoga što je ranije usvojeno. Ako je Radmanović htio to uraditi imao je priliku jer sam prošlog tjedna sazvao hitnu sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj se on nije pojavio', kazao je Izetbegović.

Rezolucija Opće skupštine UN-a o Siriji prošloga tjedna osudila je uporabu teškog opružja protiv civilnog stanovništva i pozvala na provedbu Annanova mirovnog plana za tu zemlju.

Za rezoluciju su uz BiH glasovale još 132 države, uklkjučujući i sve zemlje zapadnog Balkana, dok su protiv glasovale Rusija, Kina te zemlje poput Sjeverne Koreje, Irana, Mianmara, Kube i Venezuele.