šef RS-a

Dodik otvoreno pozvao na stvaranje 'Velike Srbije'

28.10.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je kako se Srbi koji žive na području Balkanu trebaju ujediniti u jednu državu uz tvrdnju kako je to moguće izvesti "političkim mjerama a ne ratom".

U intervjuu za beogradsku redakciju ruskog propagandnog servisa Sputnjik, čije je emitiranje zabranjeno na području Europske unije, Dodik je ocijenio kako u narednim godinama slijedi uspostava novog odnosa snaga u svijetu pa Srbi na Balkanu to trebaju iskoristiti kako bi napravili nešto nalik na veliku Srbiju.

"Jedino je rješenje Republika Srpska, Srbija i srpski prostori, Kosovo i Metohija naravno, a i vraćanje Crne Gore srpskom nacionalnom biću, jer ona nesumnjivo tu pripada", izjavio je Dodik.

Pri tom je doveo u pitanje opstanak dvije postojeće države jer je prognozirao kako će se BiH svakako raspasti kao i da pod Srbijom koja bi se ujedinila u novu tvorevinu podrazumijeva i Kosovo.

Kaže i kako mu je stoga važno jačanje vojne, političke i gospodarske moći Srbije na čemu radi njen predsjednik Aleksandar Vučić.

"Ono što moramo, i Vučić i ja, i patrijarh (Srpske pravoslavne crkve Porfirije), i mnogi drugi to je da sjednemo i da na svesrpskom saboru kažemo: hoćemo da budemo jedinstvena država jer smo mi tu većina", kazao je Dodik.

Pojašnjavao je kako se zbog suđenja s kojim se mora suočiti zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH sada već približava crvenoj crti nakon koje će RS proglasiti samostalnost no to ne može učiniti sama pa su joj stoga nužni jaki prijatelji u inozemstvu a oni, kako je tvrdio, nisu na Zapadu jer je zapad orijentiran isključivo protusrpski.

"To su njihove arogantne antisrpske nacionalne politike: izbaciti Srbe iz Hrvatske, u Sloveniji ne mogu biti ni nacionalna manjina, u Federaciji BiH jadno živi još nešto malo starog stanovništva… Republika Srpska je eksces, u Crnoj Gori ne daju ni popis. U Makedoniji nam uništavaju crkvu. Na Kosovu da ne pričam. Nemate nijedan primjer gdje je Zapad bio realan prema srpskom nacionalnom statusu. Nikada, nigdje", zaključio je Dodik koji u studenom putuje u Rusiju gdje bi se trebao sastati s Vladimirom Putinom.