nove sankcije

Dodik odbio fotografiranje sa šeficom USAID-a Samanthom Power

21.01.2022 u 14:51

Bionic
Reading

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik odbio je u petak zajedničko fotografiranje s direktoricom USAID-a Samanthom Power, koja je prva američka dužnosnica s kojom se, uz kolege iz državnog vrha Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, susreo nakon novih sankcija koje mu je nametnuo Washington

Prema video zapisu dostavljenom iz službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, nakon ceremonijalnog rukovanja s visokom gošćom iz Washingtona trebalo je uslijediti fotografiranje ispred zastava Bosne i Hercegovine, u dvorani za sastanke Predsjedništva BiH. Dodik se u tome trenutku okrenuo te otišao do mjesta za stolom gdje je sjedio. Nedugo nakon toga i Komšić je odmahnuo rukom.

Nakon prvoga video zapisa medijima je služba za informiranje dostavila i novi, na kojemu nije bilo neugodnog detalja. Srpski član Predsjedništva rekao je u izjavi za medije kako je direktorici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanthi Power rekao da je američka administracija pristrana prema trima stranama u BiH.

“Pitala me je kako mislim da Amerika jednostrano pristupa. Objasnio sam da njihovi službenici ovdje imaju skrivenu agendu kojom pokušavaju centralizirati BiH do mjere da se ne uvažavaju dejtonska rješenja", rekao je Dodik.

On je optužio predstavnike američke administracije angažirane u BiH da pokušavaju protiv njega montirati sudski proces. "Do mene su došle informacije da službenici veleposlanstva SAD rovare po tužiteljstvu kako bi na bilo koji način opovrgnuli moju tvrdnju da se protiv mene nigdje ne vodi niti jedan postupak i pronađu nekog prodanog tužitelja da podigne optužnicu protiv Milorada Dodika", rekao je.

Dodik se od početka siječnja nalazi pod novim američkim sankcijama zajedno s još nekoliko suradnika, a sankcije su izrečene i medijskoj kući Alternativnoj televiziji. Direktorica USAID-a Samantha Power boravi u trodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini. U ranijim izjavama za medije je rekla kako je došla prenijeti poruke potpore predsjednika Joea Bidena i SAD-a, te se usprotivila mogućnosti obnove rata i nasilja u toj zemlji. ”Unatoč zapaljivoj retorici i djelovanju previše lidera, želim biti jasna i reći, ovo nije 1992. godina", rekla je. Po njezinim riječima sada se BiH u nalazi u "ratu protiv korupcije".