USTROJ ZEMLJE

Dodik demantirao Izetbegovića i Čovića, tvrdi da ništa nisu dogovorili

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 17.04.2019 18:12
  • Objavljeno 17.04.2019 u 18:12
Milorad Dodik

Milorad Dodik

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine u srijedu je zanijekao tvrdnje predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i HDZ BiH Dragana Čovića kako je postignut dogovor o konačnom ustroju vlasti u zemlji i da vlast ne mora ni biti formirana ukoliko je uvjet za to nastavak puta ka članstvu u NATO-u

"Ništa nismo potpisali i ništa nismo dogovorili. Ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno", kazao je Dodik novinarima u Sarajevu pred kojima se pojavio dva sata nakon što su Izetbegović i Čović izjavili kako je na sastanku tijekom dana dogovorena raspodjela minitarstava na državnoj razini pa su tako stvorene pretpostavke za uspostavu Vijeća ministara BiH u novom sazivu na što se čeka još od izbora u listopadu 2018.

Izetbegović je ranije zapravo potvrdio kako je ostalo nerješeno pitanje aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) što ovisi o donošenju Godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP) ali je izrazio nadu kako će se i ta zapreka otkloniti.

Čović je kazao kako očekuje da će se nači "kompromisno rješenje" no Dodik tvrdi kako nikakav kompromis nije moguć.

"Mi nećemo odustati od toga da nećemo MAP", bio je izričit Dodik.

Njegova je teza kako se uspostava Vijeća ministara ne može ničim uvjetovati jer će zbog toga trpjeti europski put BiH.

"To je daleko važnije od MAP-a i bilo kojeg drugog pitanja", kazao je Dodik ističući kako je aktiviranje MAP-a uvjet kojega postavlja Izetbegović a da srpska strana na to neće pristati ni pod kojim uvjetima.

Kazao je kako Izetbegović pokušava na "sumnjiv način" ishoditi aktiviranja MAP-a uz pozitivno mišljenje o ANP-u koje bi u sjedište NATO-a poslala sadašnja ministrica obrane iz HDZ-a Marina Pendeš a onda bi bošnjački ministar koji bi preuzeo njenu poziciju u novom mandatu to nastavio "gurati" bez suglasnosti Vijeća ministara odosno njegovih članova iz reda srpskog naroda.

Dodik također tvrdi kako Izetbegović zapravo planira uvesti u Vijeće ministara BiH i Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) i dati mu poziciju ministra sigurnosti iako njegova stranka do sada nije pristala ni na kakvo koaliranje sa SDA-om.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!