VIŠEGODIŠNJE ISTRAŽIVANJE

Documenta otkriva podatke o stradalima u zapadnoj Slavoniji

14.04.2015 u 20:41

Bionic
Reading

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira javno predstavljanje dijela rezultata višegodišnjeg istraživanja podataka o ljudskim stradanjima u ratu na području Hrvatske, koje će se održati u ovu srijedu, 15. travnja 2015. u Kući ljudskih prava u Zagrebu, Selska cesta 112 c, s početkom u 11 sati

Tijekom konferencija za novinare, na kojoj će govoriti Slaven Rašković, koordinator istraživačkog programa, Tomislav Fresl, istraživač te Vesna Teršelič, voditeljica Documente, predstavit će se brojčani i statistički obrađeni podaci o stradanjima s prostora nekadašnjih općina zapadne Slavonije (Slavonska Požega, Pakrac, Daruvar, Virovitica, Grubišno Polje, Nova Gradiška, Podravska Slatina i Orahovica).

Dan kasnije, u četvrtak, Documenta organizira predstavljanje rezultata i u Pakracu, u Staroj gradskoj vijećnici (zgrada Poglavarstva), Trg bana Josipa Jelačića 18, s početkom u 12 sati. Ondje će biti i obitelji poginulih te predstavnici/e udruge i udruženja koje okupljaju stradalnike s područja na koja se odnose rezultati istraživanja.

Istraživanje podataka o ljudskim stradanjima, koje je Documenta započela 2009., koncipirano je kao kompleksan proces koji uključuje niz istraživačkih aktivnosti, terenskog rada, konzultiranja i provjere primarnih i sekundarnih izvora. Terenskim prikupljanje podataka do sada je pokriven najveći dio ratom zahvaćenog područja u Republici Hrvatskoj te sustavno obrađeno i analizirano područje zapadne Slavonije.

Ova faza istraživačkog procesa neizostavan je dio u nastojanju Documente da do kraja godine objavi poimenični popis svih žrtava rata na navedenom području. Do kraja 2017. željeli bi objaviti podatke o ubijenima i nestalima na području cijele Republike Hrvatske.

'Kako ni 20 godina nakon završetka rata nema javno dostupnih i time provjerljivih, odnosno što je posebno važno – dopunjivih i ispravljivih podataka o stradalima, objavljivanjem naših rezultata želimo potaknuti na transparentnost druge organizacije i institucije koje su se bavile ovim problemom te ih istovremeno potaknuti na suradnju', poručuju u Documenti.