KAŽNJAVANJE SAVJESNIH

Dobio otkaz zbog izjave o cjepivu protiv svinjske gripe

Tatjana Sindik Milošević

Tatjana Sindik Milošević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marin Tironi

Srećko Sladoljev, zaposlenik Imunološkog zavoda, ali i član Nadzornog odbora te tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, dobio je otkaz nakon što je u intervjuu za jednu novinu kritički progovorio o radu tvrtke, posebno o nabavci neregistriranog Novartisova cjepiva protiv svinjske gripe u vrijednosti 330 milijuna kuna

Otkaz je Sladoljevu, kako je kazao za Novi list, potpisala ravnateljica Imunološkog zavoda Tatjana Sindik Milošević, a uručio mu ga je dostavljač.

Zastupao interese tvrtke pa dobio otkaz

'Za nagradu što čuva interes i ugled tvrtke, dobio je što je dobio. Očito je dirnuto u nešto puno veće. Sindikati, javnost i radnici u Zavodu imaju snage i pameti oduprijeti se 'očajničkom, suludom potezu, a procijenio je i da se ponavlja slučaj Vesne Balenović i drugih zviždača', istaknuo je sindikalist Tomac.

Ravnateljica je na ovotjednoj konferenciji za novinare ustvrdila da je to što je Imunološki zavod prihvatio odgovornost za neučinkovitost i nuspojave Novartisova cjepiva predstavlja uobičajenu ugovornu šprancu, na što je Sladoljev u intervjuu ustvrdio da je takav ugovor posljedica spretnosti onoga koji nešto prodaje, a poslovne nespretnosti onoga koji kupuje. Službeni razlog za otkaz, odnosno privremenu suspenziju na tri mjeseca iza koje slijedi trajni otkaz je navodno Sladoljevljevo odavanje dijelova ugovora s Novartisom.

Sladoljev je, pak, u telefonskom razgovoru ustvrdio da ugovor između Novartisa i Imunoškog zavoda vrijedan 330 milijuna nije ni sklopljen te da takav ugovor nije ni došao na sjednicu Nadzornog odbora čiji je član. Pojasnio je da je na sjednici Nadzornog odbora bilo riječi o ugovoru između HZZO-a i Imunološkog zavoda o nabavci milijun i pol doza cjepiva za Hrvatsku. Prema onome što Sladoljev naziva pamfletom, a ne ugovorom, cijeli kontingent Novartisa sadrži čak 6,8 milijuna doza cjepiva i Novartis uvjetuje hrvatskoj strani da osim milijun i pol doza otkupi još više od pet milijuna. Sam ugovor, ponovio je Sladoljev više puta, između Zavoda i Novartisa težak 330 milijuna kuna legalno ne može postojati. Sladoljev, koji je o cijelom slučaju službeno izvijestio Ministarstvo zdravstva i HZZO, demantirao je da je on pokrenuo medije, odnosno lansirao priču o kupnji Novartisova cjepiva. Ravnateljica Imunološkog zavoda Tatjana Sindik Milošević bila je nedostupna za komentar o cijelom slučaju.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika energetike, kemije i nemetala Ivan Tomac kazao je da se radi o suludoj i apsolutno besmislenoj odluci ravnateljice Sindik Milošević.

'Ona daje otkaz i privremeno udaljuje uvjetno rečeno svoga nadređenog, odnosno člana NO-a, a Uprava odgovara Nadzornom odboru za zakonitost rada tvrtke', kazao je Tomac. Ocijenio je da je Sladoljev, kad je zatražio mišljenje od Ministarstva zdravstva i HZZO-a o nabavci cjepiva, postupio u interesu tvrtke znajući da svaka štetna posljedica baca Imunološki zavod na koljena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi