pripreme u tijeku

Do 5. svibnja dopuna i ispravak podataka u registru birača

26.04.2021 u 10:11

Bionic
Reading

Srijeda, 5. svibnja, rok je do kojega birači, uoči lokalnih izbora, mogu podnijeti zahtjev za dopunom i ispravkom podataka upisanih u registar birača

Zahtjevi za dopunu ili ispravak mogu se podnositi u nadležnim upravnim tijelima koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu, prema mjestu prebivališta, u radno vrijeme nadležnog upravnog tijela.

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača putem poveznice Ministarstva pravosuđa i uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Ministarstvo poziva pripadnike nacionalnih manjina odnosno hrvatskog naroda, koji će do dana izbora, 16. svibnja, napuniti 18 godina da se, zaključno do srijede, 5. svibnja, izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim upravnim tijelom.

Na dan izbora birači se ne mogu izjašnjavati o nacionalnoj pripadnosti. Iznimno, to mogu učiniti samo birači koji nisu upisani u registar birača, prilikom izdavanja potvrde za glasovanje na dan izbora.

Na lokalnim izborima mogu glasovati samo birači s prebivalištem u Hrvatskoj i samo u mjestu svog prebivališta te s važećom osobnom iskaznicom.

Važeće su osobne iskaznice istekle nakon 11. ožujka 2020.

Osobne iskaznice, koje su istekle nakon 11. ožujka 2020. kada je donesena Odluka o proglašenju epidemije bolesti COVID-19, smatraju se važećima pa će birači, kojima je osobna iskaznica istekla počevši od 11. ožujka 2020. godine, biti u popisu birača. Birači za koje se, prilikom dolaska na biračko mjesto, utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan održavanja izbora dobiti potvrdu za glasovanje koju izdaju nadležna upravna tijela koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta birača.

U nedjelju, 16. svibnja u Hrvatskoj se bira lokalna predstavnička i izvršna vlast, odnosno vijeća i skupštine te općinski načelnici, gradonačelnici i župani te njihovi zamjenici u 576 jedinica, 20 županija, Gradu Zagrebu koji ima status županije, 127 gradova i 428 općina.

Trenutno teku rokovi za kandidature, liste za predstavnička tijela i kandidature za izvršnu vlast moraju u nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva prispjeti do ponoći, 29. travnja. Povjerenstva zatim imaju rok od 48 sati da objave zbirnu listu pravovaljano predloženih listi i kandidatura, a kad to učine - krenut će službena izborna promidžba koje će završiti u ponoć, 14. svibnja.