SIGURNOSNI IZAZOVI

Ruski specijalci u BiH? 'Postoji osposobljavanje žandarmerijskih jedinica'

28.11.2023 u 14:28

Bionic
Reading

Postoje li u BiH kampovi za obuku ruskih specijalaca i skupine koje muslimanske vjernike okupljaju mimo priznatih struktura i nude radikalnu interpretaciju islama, tzv. paradžemati? Odgovore na to traži i Predsjedništvo BiH, a u sve se uključilo i pravosuđe. Pandorinu kutiju otvorio je ministar obrane

'Na područje Republike Srpske stiglo je 148 ruskih specijalaca i obavještajaca. Specijalci su smješteni u tri hotela na području Laktaša, dok je jedan dio ruskih specijalaca smješten u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a Republike Srpske na Palama'. Ovako su pojedini mediji u BiH izvještavali 2014. godine, neposredno uoči općih izbora, podsjeća Deutsche Welle u analizi situacije u BiH iz pera Dragana Maksimovića.

Međutim, tada je reagirala Granična policija, potvrđujući da su u BiH ušla 144 državljana Rusije, ali i 'da su ispunjavali uvjete potrebne za ulazak u BiH, da nisu nosili uniforme i vojna obilježja, te da je među njima bilo i žena i muškaraca različite starosne dobi'. Radilo se zapravo o donskim kozacima, članovima kulturno-umjetničkog društva, a ne, kako se nagađalo, o ruskim specijalcima i špijunima.

Predsjedništvo BiH traži informacije

Aktualnu priču o ruskim specijalcima te kampovima za obuku u RS-u pokrenuo je ministar odbrane Zukan Helez, pa se to našlo na dnevnom redu Predsjedništva BiH, kao i možebitni paradžemati i terorističke ćelije.

'To su uvijek zaštićene informacije. O njima se ne priča u javnosti jer tko zna kakve su akcije u tijeku', rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, najavljujući da će te informacije i službeno tražiti od obavještajno-sigurnosnih agencija u BiH.

Ministar Zukan progovorio je o ruskim kampovima za obuku u RS-u gostujući na televiziji N1. 'Imamo mi podatke gdje se vrši obuka na prostoru Republike Srpske', rekao je Helez.

Iz policije RS-a pak odbacuju te navode i upozoravaju da takve izjave ozbiljno narušavaju sigurnosnu situaciju. 'Ovakve ekstremne, radikalne, nasilničke politike vode terorizmu. Ovo je direktan udar na Ustav i sigurnost BiH', rekao je ministar unutarnjih poslova RS-a, Siniša Karan.

Odjel za terorizam Državnog tužiteljstva otvorio je predmet o ovom slučaju. Od ministra će tražiti iskaz sa svim informacijama i dokazima, jer uostalom i svi građani imaju zakonsku obvezu prijavljivanja svih saznanja o počinjenim kaznenim djelima, kao i počiniteljima.

Nedavno je dio političara iz RS-a pisao američkim kongresmenima da je BiH utočište radikalnih islamista i dom mnogim ćelijama Al Kaide i ISIL-a. Uslijedile su tvrdnje političara iz Federacije BiH o postojanju kampova za obuku na području RS-a. Na tom tragu je i izjava ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

'Vidio sam izjavu kolege Heleza. Iskreno, puno više vjerujem njegovoj procjeni nego pismu predstavnika RS-a u državnom parlamentu američkom Kongresu da u BiH ima mudžahedinskih odreda. Pozivam bh. institucije da svakako provjere ove navode, sve se to mora provjeriti profesionalno i stručno', rekao je Konaković.

Provjere su već izvršene, ako je vjerovati krovnoj agenciji koja se bavi obavještajnom materijom. Iz Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OBA), već su informaciju proslijedili Vijeća ministara BiH i predsjedavajućoj Borjani Krišto. 'Poslan je odgovor da ne postoje ni kampovi niti bilo kakve paravojne formacije', rekli su u ovoj agenciji.

Da ne postoje nikakvi kampovi na tom području, uvjerava i prvi čovjek Rogatice Milorad Jagodić. On poziva sve koji sumnjaju da dođu i uvjere se u tu, kako je rekao, izmišljotine. 'Sve je izmišljeno i čista laž. Sa takve razine ministra obrane pretjerano je i previše da se iznose ovakve neprovjerene informacije. Nanesena je velika šteta Rogatici i međunacionalnim odnosima', kaže Jagodić.

Ruski operateri dronova / Ilustrativna fotografija Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Vojni analitičar Đuro Kozar smatra da nije dobro da ministar obrane izlazi u javnost s nepotvrđenim informacijama. Kozar kaže da u RS-u postoje oblici 'osposobljavanja žandarmerijskih jedinica'. Ipak kaže, obuke koje su obavljene izazivale su određena pitanja - zašto su npr. održavane upravo na tim mjestima?

'Sada je na ministru Helezu da on dalje, ako ima, predoči dodatne informacije koje bi na određeni način objasnile te njegove tvrdnje. Ali, sasvim sam siguran da OBA ne raspolaže tim podacima tko se i kako obučavao u Rogatici i Magliću i na tom širem prostoru', kaže Kozar.

Tportal je i na WhatsAppu

 Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'