povijesni uspjeh

Dječak s presađenim rukama može pisati, jesti i odjenuti se

19.07.2017 u 12:36

Bionic
Reading

Prvo dijete na svijetu kojemu su presađene obje ruke - donji dio podlaktica, u stanju je jesti, pisati i odjenuti se 18 mjeseci nakon operacije, objavili su liječnici, izražavajući veliku radost zbog tog 'uspjeha'

Prvi rezultati presađivanja za koje je u srpnju 2015. bilo potrebno 40 liječnika i 10-satna intervencija u SAD-u objavljeni su u utorak u britanskom medicinskom časopisu The Lancet. Opisano je stanje Ziona Harveyja od prije šest mjeseci.

Nakon mjeseci terapija i psihološke podrške, danas 10-godišnji američki dječak prošao je kroz teške trenutke prvih 18 mjeseci među kojima agresivno liječenje protiv brojnih odbacivanja presađenog tkiva i napornog učenja kako se služiti novim rukama, pišu autori tog medicinskog izvješća.

Nakon tog razdoblja bio je u stanju sam pisati, hraniti se i odjenuti se.

'Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija ruku moguća kad je brižno pripremljena uz podršku ekipe kirurga, stručnjaka za presađivanje i profesionalnih terapeuta, psihologa i socijalnih radnika', objašnjava Sandra Amaral iz dječje bolnice u Philadelphiji, na istoku SAD-a, gdje je operacija izvedena.

Ostavši bez donjih dijelova podlaktica i stopala u ranom djetinjstvu zbog teške infekcije, mali Zion već je podvrgnut presađivanju bubrega prije nekoliko godina te je već uzimao lijekove protiv odbacivanja tkiva.