POVIJESNI PREOKRET

Djeca u Irskoj učit će po prvi put o ateizmu

29.09.2013 u 15:59

Bionic
Reading

Po prvi puta će u irskim osnovnim školama đaci učiti o ateizmu, agnosticizmu i humanizmu. Radi se, kako izvještava Guardian, o povijesnom potezu u sustavu obrazovanja kojim je tradicionalno dominirala Katolička crkva

U novom tipu tzv. pluralnih i multikonfesionalnih škola u Irskoj (koje se više ne oslanjaju na strogo katolički model) lekcije o ateizmu bit će dio uvoda u etiku i sustave vjerovanja.

Od rujna 2014. đaci će, među ostalim, čitati tekstove poznatog znanstvenika biologa i ateista Richarda Dawkinsa, kao što je 'Čarolija stvarnosti', koji su prilagođeni njihovom uzrastu.

Iz organizacije Atheist Ireland poručili su da će za većinu đaka u Irskoj, a njih oko 93 posto koji pohađaju katoličke škole, lekcije o ateizmu biti dostupne na internetu te da će ih moći konzultirati preko aplikacije na pametnim telefonima. Točnije, djeci će biti ponuđen modul od 10 sati u trajanju između 30 i 40 minuta koji može poslužiti kao alternativa za djecu koja u tradicionalnim školama ne pohađaju vjeronauk. Takav korak je potreban jer je irski obrazovni sustav bio posve religijski indoktriniran od strane Katoličke crkve, tvrde u organizaciji.

Cilj novih lekcija o ateizmu nije naučiti djecu da Bog ne postoji, već da im se objasni ateističko uvjerenje da Boga nema.

Religija se ne podučava kao 'objektivan predmet u kojem se spominju različite vjere i njihova izvorišta', već se radi o 'formiranju vjernika', zaključio je Michael Nugent, suosnivač Atheist Irelanda.

O snažnom utjecaju Katoličke crkve u Irskoj jadno svjedoči i Ustav države iz 1937. u kojem se redovito spominje Bog kao ultimativni autoritet. Iako kontrolira 93 posto škola u Irskoj, Crkva ne sudjeluje u njihovom financiranju, već porezni obveznici.

Stoga je ministar obrazovanja Ruairi Quinn obećao 'najradikalniju promjenu u osnovnoškolskom obrazovanju' od proglašenja Republike Irske 1916.