BANGLADEŠ

Dižu plaće tekstilcima koji zarade mane od 40 dolara na mjesec?

12.05.2013 u 18:36

Bionic
Reading

Bangladeš je osnovao povjerenstvo radi povećanja minimalnih plaća tekstilnih radnika, rekao je u nedjelju jedan ministar nakon niza katastrofa koje su razotkrile loše radne uvjete tih radnika

'Osnovali smo povjerenstvo stručnjaka zaduženo za razmatranje pitanja minimalne plaće za tekstilni sektor. Učinili smo to nakon što su radnici tražili povišenje plaća', rekao je ministar tekstilne industrije Abdul Latif Sidiki, prenosi AFP. Jedan radnik sektora konfekcije u Bangladešu zarađuje manje od 40 dolara mjesečno, a te je uvjete papa Franjo usporedio s robovski radom.

U povjerenstvu stručnjaka će biti i predstavnici sindikata i vlasnika tvornice, precizirao je Sidik. 'Nema sumnje da će povećati plaće', rekao je i dodao da je vlada uzela u obzir i povišenje životnih troškova.

Ta odluka je donesena nakon najveće industrijske katastrofe u zemlji u kojoj je 1.126 ljudi poginulo pri rušenju zgrade od devet katova u kojoj su se nalazile tekstilne radionice u predgrađu Dake.

Vlada je prošlog tjedna najavila plan inspekcija tisuća tekstilnih tvornica u zemlji jer strahuje da bi zapadne marke mogle okrenuti leđa Bangladešu nakon niza nesreća u tom sektoru. U četvrtak je u požaru u tvornici tekstila poginulo osam ljudi. U jednom drugom požaru u studenome je poginulo 111 radnika u konfekciji, što je najteži požar u tekstilnoj industriji te zemlje.