ministrica znanosti

Divjak: Povećanje proračuna od pola milijarde kuna; nitko ne dobije od ministra Marića koliko traži

09.11.2018 u 12:43

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je u petak zadovoljstvo povećanjem proračuna za obrazovanje za oko pola milijarde kuna, istaknuvši kako ta povećanja prate reformske procese poput kurikularne reforme

"Imamo povećanje od oko pola milijarde kuna, a ta povećanja prate reformske procese, poput kurikularne reforme, poticanje onih koji su bolji i koji znaju bolje, i borbu protiv uravnilovki. U tom smislu slijedimo ono što nam je Europska komisija kazala, a to je da smo započeli ambiciozne reforme koje sada financiramo iz državnog proačuna", rekla je ministrica Divjak novinarima prije sjednice Vlade.

"Također nam je rečeno da ubuduće moramo ulagati više, što je naša zadaća za sljedeći period, jer ćemo bez tih ulaganja u znanost, istraživanje i obrazovanje ostati s pogrešne strane željezne zavjese, koja se neminovno spušta između onih koji gospodarstvo temelje na inovacijama i onih koji to rade na tradicionalni način", objašnjava Divjak.

Novinari su pitali i je li Ministarstvo znanosti i obrazovanja dobilo točno onoliko sredstava koliko je tražilo od Ministarstva financija. "Naravno da ne, nitko ne dobije od ministra Marića koliko traži. Međutim ja sam stvarno zahvalna na prepoznavanju reformskih procesa ove godine tako da imamo povećanje za projekte koji su dio nacionalnog plana reformi", rekla je ministrica.

Kada je riječ o povećanjima plaća učiteljima, Divjak je kazala kako u proračunu nema povećanja od tri posto, ali je ministarstvo "stavilo u proračun nagrađivanje onih koji već sada bolje i više rade, a za to nisu nagrađivani".