REKORDNA CIJENA

Dionica Atlantica probila vrijednost IPO-a

13.06.2014 u 22:47

Bionic
Reading

Srijeda je bila značajan dan za dionicu ATGR-R-A budući da je cijena prvi put nadmašila onu s IPO-a, što ujedno predstavlja i najvišu cijenu dionice od uvrštenja na Zagrebačku burzu

Atlantic grupa u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija u studenome 2007. izašla je na burzu nakon IPO-a na kojem je cijena bila 935 kuna po dionici. Pri tome je vrijednost P/E bila 45,65, a EV/EBITDA 17,67.

U srijedu je dionica postigla najvišu vrijednost od 936 kuna po dionici, dok je prosječna dnevna cijena ipak bila nešto nižih 924,49 kuna što predstavlja P/E 15,68 i EV/EBITDA 8,43.

Pogledaju li se ovi relativni pokazatelji, vidljivo je da se dionicom još ne trguje ni s približno istim vrijednostima kao za vrijeme IPO-a, ističu analitičari iCapitala

Osim krize koja je utjecala na cijene svih dionica, pa tako i Atlantic grupe, period od IPO-a do danas je obilježilo nekoliko važnih događaja za poduzeće, među kojima se ističu preuzimanja Droge Kolinske i Kalničkih voda 2010, potpisivanje ugovora o refinanciranju s EBRD-om, IFC-om i četiri komercijalne banke krajem 2012. te početak ulaganja u novu tvornicu u Novoj Gradiškoj u rujnu 2013.

Kraj prošle godine je obilježilo i potpisivanje ugovora o preuzimanju distribucije Unilevera u Sloveniji i Hrvatskoj što bi se trebalo odraziti i na poboljšanje poslovnih rezultata poduzeća.