ZDRAVKO POSVE NEVIN

Dinamo izbačen iz Europe zbog Ćire i - Majana Debića!?

15.03.2012 u 20:32

Bionic
Reading

Dinamov izvršni predsjednik Zdravko Mamić ekskluzivno je u Ćirinoj biografiji 'Trener stoljeća' otkrio niz detalja iz burnoga tridesetogodišnjeg odnosa s najtrofejnijim Dinamovim trenerom.

Među ostalim, na vidjelo je izašla do sada nepoznata istina o Dinamovu izbacivanju iz europskih natjecanja 1994. godine, nakon famozne uzvratne utakmice 1. kola Kupa pobjednika kupa Auxerre - Dinamo (3:0).

Ovo je Mamićevo sjećanje na crni 29. rujna 1994. godine:

'U Zagrebu smo pobijedili Francuze sa 3:1, a u uzvratu sudac je u ranoj fazi dao dva žuta kartona Soldi i isključio ga. Bilo je očigledno da smo u neravnopravnom položaju, suđenje je bilo tendenciozno. Izgubili smo 0:3, a tom zgodom izbačeni smo iz Europe isključivo zbog ponašanja navijača i, nažalost, Ćire Blaževića. Bio sam u svečanoj loži i nit' sam luk jeo, nit' sam luk mirisao. A bilo je tada jako poželjno da me se diskreditira, kao da sam ja krivac za Dinamovo izbacivanje iz Europe', priča Mamić

U Dinamu postoji originalni Uefin dokument, odluka o jednogodišnjoj suspenziji, u kojemu se detaljno opisuju svi delikti gostiju iz Zagreba na Auxerreovu stadionu. Pa se tako, osim bakljade BBB-a u kojoj je bilo čak i ozlijeđenih gledatelja, navodi i kako je trener Blažević prije kraja prvog poluvremena vrijeđao glavnoga i četvrtoga suca, a u poluvremenu je uvrede na njihov račun ponovio i u mikrofon TV postaje Canal +.

Ćiro Blažević te je večeri i udaljen s Dinamove klupe, a zbog svega poslije je bio suspendiran i nije smio kao izbornik voditi hrvatsku reprezentaciju na kvalifikacijskoj utakmici protiv Italije u Palermu.

A za što se Zdravka Mamića teretilo u Auxerreu? Formalno – ni za što! Naime, iako će se mnogi sjetiti kako je i on u poluvremenu utakmice napravio ispad prema delegatu Courtoisu, u Uefinoj odluci Zdravkovo ime nigdje se ne spominje, nego se kao vinovnika incidenta prema Belgijcu navodi ime – sponzora-navijača NK Croatije Majana Debića (!?). Netko vrlo lukav dostavio je Uefi ime toga imaginarnoga dužnosnika i tako oslobodio Zdravka Mamića svake krivnje.

Dinamov izvršni predsjednik u knjizi 'Trener stoljeća' opisuje i svoj prvi susret sa slavnim trenerom te zanimljive detalje iz šampionskoga pohoda 1982. godine. Mamić se prisjeća kako je čak tri puta Ćiru vraćao u Dinamo, a želio ga je na klupi i prošle zime nakon ispadanja iz Lige prvaka.

Ispričao je i kako je 1997. godine na kartanju kod predsjednika Tuđmana propala ideja o vraćanju Dinamova imena.