ZUR HAUSEN ODRŽAO PREDAVANJE

Đikić u Splitu ugostio nobelovca

25.05.2010 u 20:38

Bionic
Reading

Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 2008. Harald zur Hausen održao je u utorak predavanje u Splitu. Njemački znanstvenik boravi ovih dana u gradu pod Marjanom na poziv dr. Ivana Đikića kojeg se u posljednje vrijeme u medijima najviše spominjalo u kontekstu sukoba s još jednom znanstvenom zvijezdom, akademikom Miroslavom Radmanom

Sutra će poznati nobelovac u Vili Dalmacija biti gost splitskog gradonačelnika Željka Keruma. Osim čelnog čovjeka grada i domaćina Ivana Đikića, Haralda zur Hausena će pozdraviti i Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Naslov je predavanja, na kojem je moderator bio dr. Ivan Đikić, 'Potraga za virusima - uzročnicima zloćudnih tumora'. Pred prepunim auditorijem velike dvorane Ekonomskog fakulteta, Đikić se na početku predavanja zahvalio dogradonačelnici Anđelki Visković i gradskim vlastima koji su pružili punu potporu i omogućili ovo predavanje, jedno u nizu zanimljivih znanstvenih predavanja u posljednje vrijeme.

Ivan Đikić, kao i gost, bio je burno pozdravljen od znanstvene zajednice u Splitu koja je danas došla na predavanje jednog nobelovca. On je u uvodu istaknuo da Harald zur Hausen uvijek ponavlja da nije važna veličina sveučilišta ili grada, već da je važan mentor, ali i predavači. Ukratko je informirao i publiku o bogatoj znanstvenoj biografiji gosta koji se smatra vodećim virologom u onkologiji i koji je radio na brojnim svjetskim sveučilištima u Europi i SAD-u. Hausen je istaknuo da je mobilnost izuzetno važna za razmjenu stavova i informacija, ali i za autonomiju znanstvenika.

Samo predavanje Haralda zur Hausera na engleskom jeziku bilo je hermetično i potpuno stručno, ciljano za znanstvenike, medicinsku zajednicu i studente, ali popraćeno projekcijama i detaljnim pojašnjenjima, tako da je bilo razumljivo i dijelu publike koji se ne bavi usko medicinskom ili onkološkom problematikom. Glavni dio predavanja odnosio se na područje za koje je i dobio Nobelovu nagradu, a to je bio rad na istraživanju HPV virusa, uzročnika zloćudnog tumora grlića maternice.