LUKSUZ PRIJE SVEGA

Dijamanti, biseri, dizajnerske torbe, fotografije... evo što su sve Trumpovi dobili na dar od svjetskih čelnika

08.03.2019 u 20:52

Bionic
Reading

Tijekom prve godine provedene u Bijeloj kući, strani čelnici obasuli su američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovu obitelj poklonima vrijednim više od 140.000 dolara, a za najskuplje darove pobrinuli su se Kina i Saudijska Arabija

Prema godišnjim podacima protokolarnog ureda State Departmenta o primljenim poklonima, kineski predsjednik Xi Jinping poklonio je 2017. godine američkom kolegi i njegovoj supruzi Melaniji dva najskuplja poklona.

Riječ je o kaligrafiji i pripadajućoj ukrasnoj kutiji vrijednosti 14.400 dolara te o setu porculanskih posuda s otisnutim Trumpovim resortom Mar-a-Lago, vrijednom 16.250 dolara.

Među najdarežljivijima bila je i Saudijska Arabija te još neke bliskoistočne države.

Službeni Rijad poklonio je Trumpu i njegovoj obitelji ogrlicu optočenu rubinom i smaragdom saudijskog kralja Salmana, vrijednu 6400 dolara. Bahreinski prijestolonasljednik američkom je predsjedniku poklonio pozlaćeni model borbenog zrakoplova vrijedan 4850 dolara, dok je prijestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata darovao tri brončana kipa antilopa procijenjenih na 3700 dolara.

Zmijska koža i Isusove jaslice

Kuvajtski emir poklonio je kovani novac u vrijednosti od 1610 dolara, dok je omanski vicepremijer Trumpu i njegovoj obitelji darovao parfem i torbicu od zmijske kože vrijedne 1260 dolara.

Štedjele nisu ni ostale bliskoistočne delegacije, osobito kada je riječ o poklonima za članove najuže Trumpove obitelji.

Trumpovi su, naime, od jeruzalemskog rabina zaduženog za Zid plača dobili personaliziranu knjigu psalama vrijednu 4500 dolara, dok je od kršćanske zajednice u Svetoj zemlji obitelj primila zlatnu i dijamantnu ogrlicu s privjeskom Svetog groba, vrijedne 5800 dolara. Grčki patrijarh Jeruzalema poklonio je Isusove jaslice od bisera vrijedne 4200 dolara.

Agencije navode kako je unatoč zahladnjenju odnosa između Sjedinjenih Država i Palestine velikodušan bio i palestinski čelnik Mahmud Abas te je Trumpovima poklonio neobizantske jaslice i portret američke prve dame ukupne vrijednosti 6700 dolara.

Među liderima koji su Trumpu uručili vrijedne poklone su i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja mu je poklonila olovke i papir vrijedne 5264 dolara. Francuski predsjednik Emmanuel Macron poklonio je kolegi mapu Sjedinjenih Država iz 1783. vrijednu 1100 dolara, dok je kanadski premijer Justin Trudeau darovao kip lava vrijedan 450 dolara.

Hranjenje Trumpova ega

Agencije ističu kako su darivatelji pažljivo birali poklone kako bi laskali predsjednikovu egu. Trump je, naime, od vijetnamskog premijera primio svoj portret ispred američke zastave vrijedan 1380 dolara, dok mu je poljski predsjednik Andrzej Duda darovao fotoalbum naziva 'Predsjednik Donald J. Trump u New Yorku' s crno-bijelim i višebojnim fotografijama Trumpova tornja, vrijedan 850 dolara.

Ostali čelnici više su obasipali Melaniju Trump od njezina supruga pa joj je supruga japanskog premijera poklonila par naušnica s biserima Mikimoto i dijamantima vrijedne 2200 dolara te zlatnu sliku vrijednu 3000 dolara. Talijanski premijer Giuseppe Conte prvoj je dami poklonio Feragamovu torbu koja u slobodnoj prodaji stoji 3400 dolara.

Belgijski premijer Charles Michel i njegova partnerica poklonili su Melaniji Trump dvije dizajnerske torbe, a sličnu je dobila i Trumpova kći Ivanka. Svaka torba vrijedi 1200 dolara.