slučaj koji je potresao hrvatsku

Dignuta optužnica protiv roditelja dvoipolgodišnje djevojčice Nikol preminule nakon zlostavljanja, evo za što ih terete

18.06.2021 u 17:16

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv 24-godišnje majke i 27-godišnjeg oca dvogodišnje djevojčice Nikoll koja je početkom travnja zaprimljena u bolnicu s teškim ozljedama, nakon čega je preminula

Tužiteljstvo je priopćilo da optužnica tereti roditelje za kaznena djela povrede djetetovih prava na štetu preminule Nikoll i još jednog njihovog djeteta starosti pet godina.

Roditeljima se optužnicom stavlja na teret da su od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. godine u obiteljskoj kući u Novoj Gradišci emocionalno zanemarivali Nikoll koju su, zajedno sa starijim djetetom, tjelesno i psihički zlostavljali.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitet preminule djevojčice, preciziralo da je majka 31. ožujka ove godine u obiteljskoj kući odgurnula Nikoll uslijed čega je djevojčica zadobila ozljede i umrla 4. travnja 2021. godine.

U podignutoj optužnici predloženo je produljenje istražnog zatvora protiv drugookrivljenog oca, dok je prvookrivljena majka puštena na slobodu budući da je prestala opasnost od utjecaja na svjedoke zbog kojih joj je bio određen istražni zatvor.

Podsjetimo, djevojčicu iz okolice Nove Gradiške u tamošnju Opću bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Liječnici u Novoj Gradiški pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda su djevojčicu prevezli u Klaićevu. Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu, rekao je u četvrtak ravnatelj OB-a Nova Gradiška Josip Kolodziej.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je mjesec dana istražnog zatvora za roditelje djevojčice, koji su djelomično priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta.

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici.

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede, a oca državno odvjetništvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Sumnja je da je djevojčica bila zlostavljanja od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece, izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj.