promjena vremena

DHMZ objavio upozorenje: Moguće grmljavinsko nevrijeme, tuča, bujice, poplave...

05.10.2021 u 18:11

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je priopćenje u kojem najavljuje naglu promjenu vremena i upozorava na moguće lokalne bujične i urbane poplave. Uz to objavio je upozorenje za vrijeme danas i sutra. Prema njemu u žutom, potencjalno opasnom vremenu danas je morski dio Hrvatske dok ostatak Hrvatske sutra prelazi u žuto dok jadranski prelazi u narančasto, odnosno opasno vrijeme

"Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje u Hrvatskoj popularno nazivamo babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka. Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak, 7. listopada, osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15°C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021. g.

Sa sjevera nam se približava visinska dolina praćena mlaznom strujom koja će sljedećih dana djelovati na vrijeme u Hrvatskoj", stoji u pripćenju DHMZ-a.

Dodaju kako će Izražen frontalni sustav povezan s ciklonom nad sjeverom Italije prelaziti već noćas i sutra preko naših krajeva donoseći oblake i kišu, a mjestimice će biti i izraženih pljuskova s grmljavinom.

'Tijekom četvrtka će se nad Italijom i Jadranom dodatno intenzivirati ciklona pa se u Hrvatskoj očekuju još veće količine kiše, osobito na zapadu unutrašnjosti i na jugu zemlje.

Zbog obilne oborine moguće su lokalne bujične i urbane poplave, a naglo će porasti i vodostaj nekih rijeka, primjerice Kupe.

Budući da su još uvijek temperature i zraka i mora relativno visoke moguća je i pojava grmljavinskog nevremena s tučom te pijavica.

  • +14
Kiša u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon juga će zapuhati bura, podno Velebita od četvrtka olujna s orkanskim udarima, a vjetrovito će biti i u unutrašnjosti. Stoga će osim upozorenja za obilnu kišu i izražene grmljavinske pljuskove, biti i onih za vjetar. Razine upozorenja pratite ovdje.

Ova izražena promjena vremena uvod je u hladnije razdoblje koje će uz mjestimičnu kišu potrajati barem do sredine idućeg tjedna', zaključuju u DHMZ-u.