stručna analiza

DHMZ o oluji koja je pogodila Zagreb: Takav dvosatni intenzitet kiše događa se jednom u 400 godina

29.07.2020 u 22:18

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je analizu jakog nevremena koje je za vikend pogodilo područje Zagreba. Kažu da se takvo nevrijeme dogodi jednom u 400 godina

U petak 24. srpnja u svega par sati, glavninom od 21:30 do ponoći, na području grada Zagreba palo je između 50 i 80 litara kiše po četvornom metru. U 24 sata, u razdoblju od 14:00 sati u petak do 14:00 u subotu na postaji Zagreb-Grič palo je 89 l/m2, na Sljemenu 70 l/m2, u Maksimiru 65 l/m2 i na zagrebačkoj zračnoj luci Pleso 54 l/m2.

Velika količina kiše, lokalno u 24 h i više od prosječne mjesečne za srpanj, u kratko vrijeme prouzročila je materijalnu štetu, a nažalost izgubljen je i jedan ljudski život.

Prema standardima Svjetske meteorološke organizacije (WMO), koje slijedi DHMZ, količina oborine koja padne iza termina motrenja (u 7 sati prema zimskom računanju vremena tj. u 8 sati prema ljetnom računanju vremena) pripisuje se sljedećem danu. Tako je na postaji Zagreb-Grič u subou u 8 sati izmjereno 80,5 mm, a na postaji Zagreb-Maksimir 57,8 mm. Ovakve količine oborine na lokaciji Zagreb-Grič mogu se očekivati rijetko – prosječno jednom u 41 godinu dok na lokaciji Zagreb-Maksimir izmjerena količina oborine (57,8 mm) može se očekivati češće – prosječno jednom u pet godina, poručuju iz DHMZ-a.

Napominju da, iako se radi o velikim količinama oborine, ipak nije premašena vrijednost maksimalne dnevne količine oborine za srpanj koja iznosi 95, 8 mm za postaju Zagreb-Grič (izmjerena je 4. srpnja 1989.) odnosno 83,7 mm za postaju Zagreb-Maksimir (također izmjerena 4. 7. 1989.) niti je blizu vrijednosti najveće ikad izmjerene dnevne količine oborine na tim postajama izmjerene 1926., a koje iznose 118,8 mm za postaju Zagreb-Grič te 139,0 mm za postaju Zagreb-Maksimir.

Ono što se pokazalo izuzetnim u ovoj oborinskoj epizodi tijekom noći s 24. na 25. srpnja je njezin intenzitet, naglašavaju iz DHMZ-a. Glavnina izmjerene količine oborine pala je u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. To je posebno slučaj za lokaciju Zagreb-Grič gdje je između 20:00 i 21:00 palo čak 58,9 mm kiše! To je rekordan intenzitet oborine kojim je premašen dosadašnji maksimum jednosatne oborine od 52,0 mm iz 1976. godine u raspoloživom razdoblju ombrografskih zapisa na toj lokaciji od 1910. godine. Toliki satni intenzitet kiše iznimno je rijedak događaj te se na toj lokaciji može očekivati jednom u više od 100 godina! U idućih sat vremena palo je još 18,1 mm oborine čime je dvosatni intenzitet kiše od 77,0 mm/2 h toliko rijedak događaj da se može očekivati prosječno jednom u više od 400 godina!, naveli su u priopćenju objavljenom na službenim stranicama.

  • +2
Pljusak u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Količina jednosatne kratkotrajne oborine izmjerene na postaji Zagreb-Maksimir nije toliko izuzetan događaj. Izmjereni intenzitet kiše od 29,0 mm/1 h može se na toj lokaciji očekivati jednom u 4 godine. Međutim, količina oborine koje je pala u dva sata, 51,5 mm/2 h, očekuje se znatno rjeđe, prosječno jednom u 76 godina. Napominju da je ova preliminarna statistička analiza provedena prema satnim podacima ombrografa te bi izuzetnost događaja mogla biti i veća kada se napravi analiza minutnih zapisa, poručili su iz DHMZ-a.

Iz DHMZ-a navode da su mnogi modeli za numeričku prognozu vremena koji se koriste već su dan ranije, u četvrtak, 23. srpnja, vrlo dobro prognozirali mogućnost pojave jakih nevremena, osobito obilne kiše i bujičnih poplava. Stoga je već u četvrtak za pojedine regije izdano narančasto upozorenje na opasne vremenske pojave, a uz daljnje praćenje razvoja sinoptičke situacije u petak ujutro upozorenja su podignuta na najvišu – crvenu razinu.