EPILOG AFERE RUBALA

Desetero osuđenih zbog lažnih invalidskih mirovina

13.02.2015 u 23:46

Bionic
Reading

Nekadašnje članice povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Nevia Buković i Vinka Luetić Herman u petak su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđene zbog sređivanja lažnih invalidskih mirovina na godinu i četiri mjeseca zatvora

Postane li presuda pravomoćna Nevia Buković i Vinka Luetić Herman, uz zatvorsku kaznu, morat će vratiti i po sedamdesetak tisuća kuna, koliko su navodno zaradile kao dio korupcijske hobotnice koja je godinama sređivala lažne mirovine.

'Nedopuštene razmjene novca i usluga koje su optuženi činili radi vlastitog probitka potkopava temelj demokratskog društva i moralno je nedopustivo', kazala je obrazlažući presudu sutkinja Renata Miličević, čije je vijeće dvije i pol godine nakon podizanja optužnice osudilo deset pripadnika korupcijskog lanca.

Na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci i povrat 40 tisuća kuna osuđen je i bivši sudski djelatnik ovršnog odjela Davor Flegar, dok je preostalih sedam optuženika - Ivan Novko, Višnja Milas, Milan Bubnjar, Antun Pokos, Jela Poldrugač, Vlado Jancetić i Vladimir Naranča, osuđeno na uvjetne kazne od šest mjeseci do godinu dana uz rok kušnje od dvije godine.

Zbog lažnih invalidskih mirovina u lipnju 2012. optuženo je čak 69 osoba zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te pomaganja u primanju mita i protuzakonitom posredovanju.

Najpoznatiji među njima, bivši načelnik u zagrebačkom HZMO-u Drago Rubala, koji se proslavio kao radijski i televizijski voditelj u emisijama narodne glazbe, priznao je krivnju te se nagodio s Uskokom za dvije godine zatvora i vraćanje nezakonito stečene koristi. Državi je potom vratio 79.000 eura u gotovini i dvosobni stan u Zagrebu koji su vještaci sredinom 2012. procijenili na 200.000 eura.

Nagodbu s tužiteljstvom postiglo je još 58 optuženika, dok ih je 10 ostalo na optuženičkoj klupi.