AUSTRIJSKE NOVINE

Der Standard: Hrvatska i Srbija spremaju se za povratak izbjeglica

18.11.2015 u 17:00

Bionic
Reading

'Srbija i Hrvatska pripremaju se za povratne deportacije izbjeglica', piše austrijski dnevni list Der Standard baveći se 'reakcijama zemalja na izbjegličkoj ruti na izbjegličku politiku u Sloveniji i Njemačkoj'

'One zemlje kroz koje na Balkanu prolaze izbjeglice očito se spremaju na to da bi Njemačka mogla usporiti prihvat izbjeglica. Slovenija i dalje gradi ogradu na granici prema Hrvatskoj. Premijer Miro Cerar u ponedjeljak je u televizijskom intervjuu naglasio kako Slovenija sama odlučuje kako će reagirati na izbjegličku krizu. Cerar je i rekao da je odluka o postavljanju ograde bila iznenađenje za Austriju i Njemačku. One su prosvjedovale te im je objašnjeno kako Slovenija nema namjeru zatvoriti granicu. Istovremeno je Cerar podsjetio na to da je Slovenija molila Austriju da ne postavlja ogradu na svojoj granici', piše Der Standard na početku članka o novim peripetijama oko izbjegličke krize među državama Srednje i Jugoistočne Europe, među kojima je i Hrvatska.

Napominje se da je Slovenija 'mala srednjoeuropska zemlja', logistički već tjednima nesposobna nositi se sa situacijom te da slovenske službe nisu u stanju osigurati smještaj za 2.500 tisuće izbjeglica dnevno, a ovaj tjedan ih je opet došlo i 10 tisuća. Sloveniji je pomoć ponudilo 17 država te slovenskim policajcima već pomažu kolege iz Mađarske, Slovačke, Francuske, Austrije i baltičkih država, a češki liječnici preuzimaju vođenje poljske bolnice. Ističe se da izbjeglički centar u Dobovi može u međuvremenu primiti 2.000 izbjeglica te da funkcioniranju sustava značajno pomažu i volonteri iz cijele Europe dok se ekološki aktivisti angažiraju oko čišćenja smeća.

Hrvatska je na slovensko postavljanje ograde reagirala protestnom notom, 'jer je navodno jedan dio postavljen na hrvatskom teritoriju', piše Der Standard koji napominje da je Hrvatska posljednja članica EU-a u izbjegličkom lancu u nizu Njemačka - Austrija - Slovenija - Hrvatska te bi ponovno uvođenje dablinskih pravila o azilu značilo da ona treba prihvatiti značajan broj izbjeglica ako ih Njemačka počne vraćati u Austriju, Austrija u Sloveniju itd. Hrvatska ne bi mogla izbjeglice vraćati pak u Grčku zbog odluke Europskog suda te bi prema Dublinu u Hrvatskoj morao biti proveden postupak azila za sve izbjeglice koje u nju uđu ili budu vraćene.


Zbog toga je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pozvao na sastanak svoje kolege izjavivši da Hrvatska mora znate kakve planove imaju druge članice EU-a. Ostojić smatra da bi izbjeglice iz Njemačke trebalo vraćati u Grčku te se zapitao jesu li izjave njemačkog ministra unutarnjih poslova u aktiviranju Dublina i službeni stav vlade u Berlinu. Hrvatska s ostalim državama Jugoistočne Europe, i uz podršku Austrije, inzistira na tome da se počne kontrolirati grčka granica, 'ali zasad nema inicijative da se to organizira'.

I u Srbiji se reagira na promjenu srednjoeuropske izbjegličke politike. Njihov ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da su 'spremni za svaki mogući scenarij'. Austrija i Slovenija zaprijetile su zatvaranjem granica ako se ne smanji broj izbjeglica, no Stefanović se pita što bi Srbija trebala učiniti ako u nju dnevno ulazi osam tisuća izbjeglica dok Slovenija i Austrija žele dnevno primiti samo dvije tisuće.

'Već tjednima se u srednjoeuropskim i južnoeuropskim zemljama širi strah od toga što će se dogoditi ako se na sjeveru zatvore granice i izbjeglice ostanu zaglavljeni kod njih', zaključuje Der Standard i dodaje kako iz Srbije poručuju da to ne mogu prihvatiti.